Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till luciakrona i Skutskärs centrum – entusiasterna besvikna på kommunen

Älvkarleby kommun säger nej till att placera världens största luciakrona i Skutskärs centrum igen. Området planläggs för bostäder.

Luciakronan lyste upp centrala Skutskär under vintrarna mellan 1986 och 1998 och skrevs in i Guiness rekordbok som världens största. 1998 tog kommunen beslutet att inte sätta upp den igen på grund av för höga kostnader. 2004 hade Folkets hus planer på att sätta upp kronan permanent, men det blev för dyrt. Sedan dess har kronan legat bortglömd.

För några år sedan startades flera facebookgrupper för att försöka få tillbaka kronan och i höstas startade Fredrik Wassberg och Agneta Hockman ett upprop för att kunna sätta upp kronan permanent igen. De lämnade också in ett medborgarförslag till Älvkarleby kommun.

– Vi vill ha den i centrum. Då kan alla som kämpat för den se den. Engagemanget verkar finnas.

Planen var också att bilda en förening för att kunna skriva ett avtal med kommunen, som skulle stå för el och mark, medan föreningen stod för renoveringen och underhåll.

Älvkarleby kommun har sagt att kronan skulle kunna få stå vid resecentrum, något initiativtagarna inte går med på.

– Nu säger de att vi inte får ställa den på kommunal mark, säger Fredrik Wassberg.

I onsdags beslutade samhällsbyggnadsnämnden om sitt svar på medborgarförslaget.

– Svaret blir att de får ta hand om kronan, det är upp till dem. Det var en enig nämnd, säger ordförande Magnus Grönberg, S.

Han håller inte med om beskrivningen att kommunen skulle ha sagt nej till all kommunal mark.

– Vi gav dem ett erbjudande om en placering vid resecentrum, men de tackade nej till det.

Enligt nämnden är en placering i centrum inte aktuellt, eftersom arbetet med att ta fram en ny detaljplan med bland annat bostäder pågår.

– Att placera ett monument i centrum då funkar inte, säger Magnus Grönberg.

Fredrik Wassberg är besviken. Att lägga ner arbetet som krävs för att renovera kronan när det inte finns någon mark att ställa den på känns meningslöst.

– Min personliga åsikt är att vi skulle kunna ge så mycket gratisreklam för kommunen. Jag känner mig extremt matt nu, det här blev plötsligt så svårt.

Medborgarförslaget ska behandlas av kommunfullmäktige i höst.