Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till nytt köpcentrum

GÄVLE
Sexton föreningar i Valbo säger nej till planerna på att bygga ett nytt stort köpcentrum på andra sidan riksväg 80 i Valbo.

Annons
- Det finns ju många invändningar mot utbyggnaden, men att de olösta miljöproblemen är största anledningen till att säga nej för oss som lever i Valbo håller alla med om, säger Eva Larsson-Westin, som ingår i den lilla grupp privatpersoner som under augusti i år arbetat med att samla in underskrifter från föreningar som har verksamhet i området.
Bland dem som undertecknat remissyttrandet, som har lämnats in till kommunen, finns bland andra VAIF, Valbo hembygdsförening, Gävle skoterklubb, Valbo Missionsförsamling, Valbo BMK och Stackbo station.
Det är framför allt miljöargumenten som gör att föreningarna vädjar till kommunen att inte tillåta någon handelsetablering. Föreningarna säger nej till båda de utbyggnadsalternativ som finns i förslaget till översiktsplan.
En förstörd landskapsbild, risken för att Valsjöbäcken förorenas, och att ett friluftsområde som är viktigt för valboborna förstörs gör en handelsetablering i området klart olämplig, tycker de 16 föreningarna.
Dessutom är föreningarna oroliga över vad den ökande biltrafiken kommer att innebära. Redan i dag orsakar trafiken till och från Valbo Köpcentrum stora problem för valboborna.
- Man är orolig över att det ska ske olyckor när trafiken är så tät, säger Eva Larsson-Westin som själv bor vid Valbovägen.
Från början hade gruppen tänkt samla in namn från privatpersoner mot utbyggnaden, berättar Eva Larsson-Westin, men eftersom remisstiden var så kort och låg på sommaren kom man i stället på att man kunde fråga föreningarna.
- Några föreningar har sagt att de inte känt att de varit berörda, men de allra flesta som vi frågat har skrivit under, säger Eva Larsson-Westin.
- Det borde vara ett tungt inlägg emot utbyggnaden. De här föreningarna har ungefär 4 000 medlemmar tillsammans, säger hon.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se