Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till övervakningskamera vid skola

Länsstyrelsen har tidigare beviljat Gavlefastigheter att använda övervakningskamera vid Sörbyskolan. Men Gavlefastigheter var inte nöjda med beslutet som togs i mars förra året.

Annons

Tillståndet gällde bara vardagar mellan klockan 18 och 06, och området som fick övervakas sträckte sig bara två meter från skolfasaden.

Det kommunala bostadsbolaget vill övervaka hela skolgården på grund av skadegörelsen som drabbat skolan, och man ansåg heller inte att det skulle kränka allmänhetens integritet då ytterst få befinner sig på skolgården under de aktuella övervakningstiderna – kvällar och helger.

Nu har ärendet prövats av förvaltningsrätten i Falun, som ger länsstyrelsen rätt. Förvaltningsrätten efterlyser alternativa åtgärder för att minska skadegörelsen och anser inte att övervakningsintresset skulle överväga integritetsintresset.

”Mot ett utökat övervakningsområde talar även att tillståndet medger inspelning och att bilderna sparas i upp till en månad”, skriver förvaltningsrätten.