Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till tre-tre på Sätrahemmet

GÄVLE
Sätrahemmets personal får vänta ytterligare ett tag på den nya arbetstidsmodellen med tre dagars arbete och tre dagars ledighet. Kommunstyrelsen säger troligen nej till en begäran om ekonomiskt stöd till det ettåriga projektet vid sammanträdet nästa vecka.

Annons
Omvårdnadsnämnden bör inte få pengar till nya projekt när underskotten skenar iväg, resonerar ekonomidirektören Ingemar Westin i beslutsunderlaget till kommunstyrelsen.

Känns angeläget
Eftersom det heller inte verkar finnas något stöd från partierna i kommunstyrelsen så är det upp till omvårdnadsnämnden om projektet ska bli av.
- Det känns oerhört angeläget. Man måste våga prova och personalen är angelägna att komma igång. Det kan förstås spä på vårt underskott. Men på sikt så ger det ökad hälsa och pengar tillbaka, säger Vivi-Anne Sundqvist, s, nämndens ordförande.
Hon ska ta upp frågan i nämnden igen i september om kommunstyrelsen säger nej. Men det är svårt att säga om hon kan få fram de drygt 800 000 kronor som skulle behövas för att tillsätta fyra nya heltidstjänster för att få modellen att gå runt.
- För att klara det behöver vi nog ändå stöd från kommunstyrelsen, tror personalchefen Anita Bjurström.

Färre sjukdagar
Initiativet till tre-tre-modellen kom i maj från en arbetsgrupp med anställda på Sätrahemmet. De tror att man kan sänka sjukskrivningsdagarna från dagens 17,9 till sex per anställd. Något som skulle ge en hel del pengar tillbaka. Även vårdkvaliteten skulle bli bättre genom att man inte behöver plocka in så många vikarier. Men eftersom man behöver anställa fler för att klara det nya schemat så innebär det kostnader till en början. Eftersom man väntas gå med stora underskott i år kan det vara svårt att vaska fram pengarna.
- Systemet har fungerat mycket bra i andra kommuner. Vi vill undvika sjukfrånvaro och om det här är ett sätt så är det värt att prova. Om man också sänker kostnaderna så är det bra, tycker Anita Bjurström.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se