Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till tvång för vigselförrättare

GÄVLE
Vänsterpartiet vill att borgerliga vigselförrättare ska vara tvungna att också förrätta partnerskap mellan homosexuella.

Förslaget har väckts av Ulla Andersson i en motion.
På måndagen valde fullmäktige att avslå motionen.
Det var i maj förra året som Ulla Andersson lämnade en motion om att borgerlig vigselförrättare och partnerskapsförrättare ska betraktas som ett uppdrag. De som utses till förrättare måste acceptera båda uppdragen.
Det är självklart att de personer som får uppdraget ska vara beredda att behandla människor lika oavsett sexuell läggning. Således bör de båda uppdragen slås samman, anser Ulla Andersson.
I Gävle kommun finns i dag fyra förtroendevalda förrättare. Tre är både vigsel- och partnerskapsförrättare medan en person enbart är vigselförrättare.
- I Norrköping och Uppsala beslutade man att vigsel- och partnerskapsförrättare ska ses om som ett förtroendeuppdrag och spegla kommunens värderingar. Varför står ni inte för det här i Gävle? undrade Ulla Andersson.
Enligt henne skulle ett sådant beslut vara ett sätt för Gävle kommun att slå fast att alla människor har samma värde, oavsett sexuell läggning.
Hon fick medhåll av bland andra socialdemokraternas Ann Hedbom.
- För min del anser jag att Ullas motion handlar om ett ställningstagande utifrån värderingar.
Flera ledamöter ansåg att det vore fel att tvinga någon att förrätta partnerskap om de inte själva vill.
Folkpartiet ansåg i stället att uppdraget som vigsel- eller partnerskapsförrättare ska bli tidsbegränsat. På så sätt skulle det vara lätt att få bort någon som missköter sig.
- Man har utan tvekan misskött sig om man utifrån fördomar vägrar förrätta partnerskap mellan homosexuella, sa Kenth Lövgren.
Efter en lång debatt beslutade dock en stor majoritet av ledamöterna att avslå motionen.

KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se