Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till utbyggnad av Valbo köpstad på jordbruksmark

I nästa vecka har kommunstyrelsen att ta ställning till fortsatt expansion av handel i Valbo köpstad. En utvidgad handel kan skapa fler arbetstillfällen, men vi vill inte att det ska ske på bekostnad av produktiv jordbruksmark. Därför kommer vi att säga nej till att gå vidare med en utvidgad detaljplan som inkluderar nytt handelsområde, söder om Valsjöbäcken, som även omfattar 70 000 kvadratmeter jordbruksmark, skriver Roger Persson, MP, Ann Helen Persson, C, och Isabella Bexell, V.

Vi anser att vi måste ta ett gemensamt ansvar för att bibehålla och helst öka den livsmedelsproduktion vi har i vår närmiljö. Sverige är idag bara till 50 procent självförsörjande av livsmedel och en global kris kan mycket snabbt kraftigt reducera utbudet av matvaror i våra butiker. Gävleborg består till endast tre procent av produktiv jordbruksmark. Andelen jordbruk har halverats i Sverige bara under de tio senaste åren och i Gävle kommun återstår nu endast sju mjölkbönder.

Vid det aktuella exploateringsområdet i Valbo driver Ängsbergs gård jordbruk med mjölkkor som förutom att man utgör en viktig producent av lokala livsmedel också skapar arbetstillfällen.

Vi är också oroliga för att en tilltagande utvidgning av externa köpcentrum tillsammans med en ökad e-handel påverkar cityhandeln på ett negativt sätt.

I befintlig detaljplan över Valbo köpstad finns utrymme för 40 000 kvadratmeter handel där cirka hälften av byggrätten hittills utnyttjats. Det är alltså möjligt med en dubblering av handeln inom nuvarande handelsområde utan att behöva ta jordbruksmark i anspråk.

En utvidgning med ny handel skapar fler arbetstillfällen, men bidrar också till ökad trafik och en negativ miljöpåverkan. Dessutom kommer Trafikverket inte vara med och delfinansiera en troligtvis nödvändig ny trafikplats, då man beslutat om en ny dragning av riksväg 56, vilket innebär ökade kostnader för Gävle kommun

Vi måste alla ta vårt ansvar för de snabba klimatförändringar som nu sker. En ökad självförsörjningsgrad av livsmedel genom att värna den livsviktiga näring som våra jordbruk utgör, är ett bidrag för att bana väg för en modern och hållbar samhällsutveckling. Därför säger vi nej till att bygga ut Valbo Köpstad på produktiv jordbruksmark.

Roger Persson, MP

Ann Helen Persson, C

Isabella Bexell, V

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel