Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till utredning ommoderna ålderdomshem

Utred behovet av moderna ålderdomshem med gemensamma utrymmen. Det krävde oppositionen i kommunfullmäktige i förrgår men fick nej av den rödgröna majoriteten.

Det blev en intensiv debatt med anledning av den motion som Folkpartiets Per-Åke Fredriksson och Krister Jönsson skrivit. De vill att kommunen ska kartlägga behovet och de äldres önskemål om moderna ålderdomshem. Detta beskrevs som ett slags mellanting mellan vanliga lägenheter och de särskilda boenden som finns i dag.

– De flesta inser att de inte vill vara ensamma på sin ålders höst. Ingen vill att den som hittar mig när jag dör ska vara brevbäraren när han märker att han inte får in posten, sa Per-Åke Fredriksson.

Han fick medhåll från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som stödde motionen. Men majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sa nej. De är tveksamma till om denna typ av boenden är kommunens ansvar och påpekade också att kommunen redan i dag frågar äldre om vilka behov de har.

– Vi besöker i dag personer som har fyllt 80 år. Vi vill höra hur de lever och om de har behov av stöd på något sätt. Men att föreslå någon ytterligare kartläggning tycker jag är väl häftigt, vem är det vi ska fråga? Undrade Vivi-Anne Sundqvist, S, ordförande i omvårdnadsnämnden.