Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till wifi i Sandvikens centrum

Annons

I en artikel i dagspressen häromdagen som rör motionen om wifi i Sandvikens centrum pratar man om att det handlar om digital allemansrätt, men om motionen bifalles innebär det att personer med bland annat det erkända funktionshindret elallergi, gravida och elöverkänsliga medborgare exkluderas.

Mer läsning: Sandviken kan få gratis wifi – utan att bryta mot lagen

Det finns vetenskapliga studier som pekar på allvarliga risker med strålning och Europarådet skriver om dessa i sin resolution 1815 samt att man bör utgå från ett försiktighetsperspektiv. I miljöbalken står att alla som bedriver verksamhet ska vidta den försiktighet som behövs för att motverka att verksamheten medför skada för människors hälsa eller miljön.

Enligt Strålskyddsmyndigheten, SSM, finns ej tillräckliga bevis för att strålningen är skadlig, men det saknas i så fall även bevis för att det inte är skadligt. I många länder har åtgärder vidtagits som till exempel att förbjuda wifi på förskolor och så vidare.

Enligt artikeln bör Sandviken ligga i framkant när det gäller IT och teknik. Vi bör i stället ligga i framkant när det gäller miljö och hälsa, utan dessa så spelar det ingen roll hur mycket teknik vi har. Det bör vara upp till varje individ/målsman om man vill utsätta sig själv eller sina barn för strålning och om vi fortsätter att uppföra allt fler master och wifi på allmänna platser så är det snart bara i hemmet man kan vistas och knappt det, då det oftast finns en mast någonstans inom den närmsta radien.

Boende i centrum får internet bekostat av kommunen medan de i ytterområdena får bekosta sitt nätverk själv. Vad kommer det kosta? Behöver vi mer wifi? Kan inte pengarna användas på bättre sätt? Har man överhuvudtaget tagit miljö, hållbarhet och hälsa i beaktning i den här motionen?

Beslutet om öppet wifi i Sandviken bör tas genom folkomröstning och inte av storrökande politiker som troligen inte tagit hälsoaspekten i beaktning över huvud taget.

Maria H.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons