Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nekar till flyktingsmuggling

SANDVIKEN
Den 36-årige sandviksbo som misstänks för inblandning i den flyktingsmuggling som slutade i en katastrof utanför Java för två år sedan var den som organiserade smugglingen. Det påstår flera överlevande.

- Det finns personer som pekat ut honom och bevisningen ser god ut, säger kammaråklagare Magnus Berggren vid internationella åklagarkammaren i Uppsala.
Själv nekar 36-åringen brott.
Om sandviksbon ska utlämnas eller inte ligger nu i regeringens händer.
- De kommer nog att fatta ett beslut på torsdag eller nästa torsdag, säger Magnus Berggren.

Båten sjönk
I oktober 2001 sjönk en båt fylld med flyktingar på väg från Indonesien till Australien. Cirka 350 människor drunknade. I maj i år häktades den 36-årige irakiske medborgaren i sin frånvaro i Australien.
Mannen bodde då i Sandviken. I dag sitter han häktad i Gävle misstänkt för människosmuggling, organisering av människosmuggling och penningtvätt. Han är däremot inte misstänkt för något brott i Sverige.
I somras begärde det australienska justitiedepartementet mannen utlämnad till Australien. I Sverige har ärendet sedan dess vandrat ända till högsta domstolen. Där beslöts nyligen att följa justitiedepartementets begäran.
HD skriver i sitt yttrande att de aktuella brotten enligt svensk lag ger fängelse i ett år eller mer. Därför finns inget hinder mot en utlämning. Den saken ska nu alltså regeringen slutgiltigt ta ställning till.

Riskerar förföljelse

36-åringen har själv motsatt sig en utlämning. Väl i Australien kommer han att utvisas till Irak, tror han. Där riskerar han förföljelse. En utlämning skulle även betyda att han förhindras att återförenas med sin familj, hävdar han.
Under den tid han suttit häktad har mannen gjort tre självmordsförsök.

JOHAN PIHLBLAD