Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nervigt för nya frisörer

Gesällbrev eller inte. För 16 frisörelever avgörs frågan i helgen i Polhemsskolans lokaler och för de flesta var nerverna på helspänn.
– Jag har drömt mardrömmar, säger Annelie Jacobsson, en av eleverna som längtar efter gesällbrevet.

Det är en riktig prövning som eleverna utsätts för. Tio obligatoriska moment ska genomföras och det är två dagar av mycket hårt arbete som väntar. För en del blir det för mycket.

– Det brukar vara en del tårar. Ibland kraschar någon och kan inte fortsätta, säger Anna-Karin Svensson, ordförande i Frisörföreningens utbildningsnämnd, och en av dem som bedömer elevernas arbete.

Men det kan lika gärna sluta med glädjetårar. Gesällbrevet är ett kvitto på att kunskaperna finns och det är också vägen till ett jobb.

– Är man behörig är man seriös, säger Anna-Karin Svensson, som tycker att kunderna ska kräva frisörer med godkänt gesällprov.

– Tyvärr finns det många oseriösa frisörer.

Den som misslyckas i något av momenten har chansen att göra ett nytt prov, men för gesällbrevet krävs godkänt i alla tio moment. Den som vill kan också göra två frivilliga moment, en brudklippning och/eller konsten att snygga till ett skägg.

Ett gesällbrev är ingen garanti för jobb i en bransch som utbildar 2 000 nya frisörer per år, men där rekryteringsbehovet kanske är en fjärdedel.

Annelie Jacobsson ska arbeta på en salong i Gävle i höst. Om hon klarar gesällbrevet vill hon åka till London och jobba.

– Just nu är nerverna i spinn, säger hon, samtidigt som hon kammar ut frisyren på modellen Alexandra Jönsson.