Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

New York ett vänligt och säkert äventyr

/

If you see something, contact N.Y.P.D. De senaste tio åren har vi verkligen fått lära oss att statsmän tacklar stora katastrofer på olika sätt. I Norge proklamerar Stoltenberg ökad öppenhet och omsorg om ­varann, efter Breivikattentatet.

Annons

Under de tio år som gått sedan 9/11 kan vi summera till ett världsomfattande krig mot terrorism där tusentals har fått sätt livet till. Och hur gick det med offentligheten och öppenheten i ”The greatest democracy in the world”?

Det är 20 år sedan jag besökte New York senast. Så när jag nu landar i snöstorm och en omfattande byråkrati med formulär och scanning av händer och fötter, påfrestar misstänksamheten redan på JFK. Där flygplatspersonalen tidigare letade efter lycksökare och illegal arbetskraft, hyser de nog helt andra farhågor i dag. Men inte en burka eller niqab så långt ögat når. Inte en slöja ens på en hel vecka i denna miljonstad.

Jag funderar på uppmaningarna i tunnelbanan, på pendeltåget till New Jersey, runt Ground zero; If you see something… Ser vadå? Det finns tusentals konstigheter jag skulle kunna ringa New York-polisen om.

Men på något sätt känner jag på mig att det är inte tiggarna, de psykiskt instabila som för långa monologer på gatan eller den uppenbara orättvisan att det bara är afroamerikaner som stressar mellan lågstatusjobben, som de vill påminnas om.

New York är fortfarande hela världen på tunnelbaneavstånd. Kina, Puerto Rico, Italien eller för all del Israel.

Och när Occupy-Wall-Street-rörelsen tältar utanför Ground-Zero-memorial så ser de biffiga poliserna ut att mest vakta demonstranternas rätt att uttrycka sin mening, inte tvärtom. En underbar paradox. Och just för den skull är New York en stad att bli förälskad i.

Och för vänligheten. Det är trångt, det är stressigt och förvirrat på Times Square, men det finns alltid tid att be om ursäkt. Eller bara slänga ur sig ett skämt: ”Is that lady bothering you”, när jag hänger min 17-åring i hasorna för att inte tappa bort honom.

Det är oerhört överdrivet med alla neonskyltar som lyser upp platsen mitt i natten till dagsljus. Men för ändå iväg dig i en fantasi till alla filmer du sett.

Och visst är det så att Harlem genomgått en fantastisk uppryckning.

– You are safe here, raljerar den svarta guiden på bussen eftersom hon alltid får frågor från vita resenärer om området.

Trots att jag funderar på vart alla människor tagit vägen när husen renoverats och förmodligen fått höjda hyror. Men de har fått jobb, hävdar samma guide.

Och det kanske stämmer. Precis som att tunnelbanan också har blivit en säkrare plats. Tack vare New York-polisens speciella metod: Ingripa mot den ringa brottsligheten för att stävja den grövre.

Flanera, avenyerna upp och gatorna ned, Uptown och Downtown. Och stanna i Greenwich Village och köp en bok på Strands bokhandel. Sätt dig på Washington Squares bänkar och lyssna på gatumusikanterna och bli tillfrågad av en politisk fri teatergrupp om du vill delta i deras föreställning. Här har tiden stått still sedan Patti Smith landade på samma torg 1967 för att hon närde en dröm om att bli konstnär.

Jogga i södra Central park, kanske möter du David Bowie som bor i närheten. Ät riktiga hamburgare på Shake Shack. Köa till TKTS-kuren för biljetter till en musikal för halva priset samma dag och framför allt: är du Gävlebo så missa inte en hockeymatch på Madison Square Garden.

Shoppa på Century 21 om du inte har något emot trängsel, kläder i en enda röra, men lägre priser. Vill du ha service och ordning, välj Maceys.

Eller besök Pier 17 för det trevliga hamnområdet och matutbudet. BB King club för bluesen. Eller...

Förälska dig i New York. Kärleken är besvarad. Om än ytligt och kanske bara lite småtrevligt. Men garanterat säkert.

Lilian Sjölund

Mer läsning

Annons