Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

New York - staden som har allt

”You must take the A train, if you want to go to Harlem.” Så sjunger bland annat Ella Fitzgerald i den klassiska standardlåten. Mystiska farliga Harlem, jazzens Mecka. Dit åkte vi men med tåg nummer 3. Det går också till Harlem.

Annons

För 22 år sedan var jag senast i New York. Då blev vi varnade för att åka till Harlem, även dagtid.

Men det gjorde vi, i sällskap av Hans Lindblom från Skutskär som under många år var verksam som arkitekt i New York. Han var aldrig rädd i Harlem, berättade han och tog oss på en tur som jag sällan ska glömma.

Vi var verkligen de enda vita den kvällen, både på gatorna och på jazzklubbarna. En klubb var egentligen stängd för allmänheten. En grupp hade bokat den för ett födelsedagskalas. Vi blev inbjudna och upplevde en oförglömlig natt, full av värme, intresserade gäster, god kajunmat och fantastisk musik.

New York är staden där allt kan hända.

Det kan inte vara en tillfällighet att vid de båda tillfällen som jag besökt New York så har jag fått uppleva otroliga saker.

Hemkommen lyssnar jag på Musikmagasinet i P2. Programmet handlar om musik i New York och plötsligt hör jag en intervju med Claire Chase, en fantastisk flöjtist som leder en nutida ensemble, International Contemporary Ensemble, ICE.

Hon gav en privatkonsert för oss hemma hos Mikael Karlsson, nutida kompositör, född och uppvuxen i Gävle, sedan tio år bosatt i Harlem.

Det var han som bjudit in Claire som spelade ett fantastiskt verk av honom själv, liksom ett verk av Steve Reich och Paganinis variationer, skrivna för virtuos violin. Att spela dem på flöjt som hon gjorde är egentligen omöjligt.

Mikael har bott i samma lägenhet i Harlem i tio år.

När han anlände blev han körd från flygplatsen till adressen på 149:e gatan av en stor svart taxiförare som varnade honom att han nog inte skulle bli långlivad, högst en vecka.

Men Mikael har aldrig känt sig hotad. I början var han den enda vite mannen i tunnelbanan. Numera är Harlem uppblandat och man känner sig inte alls som en minoritet i de kvarteren.

Mikael Karlsson var vår guide en dag och vi var en liten grupp konstintresserade från Gävle. Han visade oss sitt Harlem. Längst upp i Central Park finns en Conservatory garden. Den ligger lågt, skyddad från kalla vindar och därmed med ett mikroklimat som gör att där alltid finns något som blommor. En oas i den hetsiga storstaden och ett område av den mäktiga Central Park som är intimt och vilsamt.

Malcolm X är närvarande i Harlem, i gatunamnen bland annat. Han har även namngett marknaden i Harlem. Malcolm Shabazz Harlems Market heter den. Shabazz var smeknamnet på Malcolm. Där blev jag åthutad av en svart försäljare när jag fotograferade. Så varnad frågade jag därefter om lov.

– Det behöver du inte, sa Mikael. Den gubben var ett undantag.

Och så var det. Alla var glada och visade gärna upp de föremål de hade att sälja, importer från Afrika, kläder, väskor, musikinstrument och förstås massor med t-shirts med Obama på bröstet.

Vi promenerade på gatorna. Prydliga, rena, inte så tätbefolkade och tättrafikerade som nere i centrala Manhattan och utan alla glittrande och exklusiva affärer. Där fanns gröna områden och rastgårdar för hundar.

Vi gick förbi stora hyreskomplex och den guide, Ellenor, som tidigare hade visat oss New York hade berättat att där fick i början bara arbetslösa bo.

Husen byggdes för att de skulle slippa bo på gatan.

I dag är husen välskötta och alla som bor där har jobb.

Vi tittar in i en mäktig byggnad som skulle kunna vara en gammal katedral i Frankrike eller England, St John the Divine. Den katedralen började byggas 1892 och det sägs att den aldrig kommer att bli färdig, inte ens om 100 år.

Sen tar vi taxi hem till Mikael som delar lägenheten med två andra musiker.

Efter privatkonserten i Mikaels vardagsrum gick vi till en mysig italiensk restaurang, Covo, på 135:e gatan. Granne låg en mataffär, Fairways och det var intressant att se utbudet i en amerikansk mataffär. Där fanns både Kalles kaviar och Wasabröd.

Vi fortsatte inte till någon jazzklubb den kvällen.

Det hade vi upplevt tidigare, i precis andra ändan av Manhattan.

Det tar en dryg halvtimme med tunnelbanan, Subway, att åka från Harlem till Downtown, de två extremerna.

Där har en svensk kille med ett turkiskt namn, efter sin turkiska pappa, Ilhan Ersahin, en jazzklubb, Nublu, som ligger på 62 avenue C mellan 4-5th st, East Village. Öppet varje dag mellan åtta på kvällen och fyra på morgonen.

Där upplevde vi en annorlunda konsert en söndagskväll. Legenden Butch Morris dirigerade åtta musiker i Nublu Orchestra, med Ilhan på en av två saxofonister i ett timslångt helt improviserat stycke.

Vi kom för att titta på konst och det gjorde vi med besked.

MoMa har den moderna konsten liksom Guggenheim i den runda byggnaden. Massor av olika gallerier finns det. Allra störst är Metropolitan Museum som har allt, från de gamla grekerna till 1900-talskonst. Där kan man sätta sig på kaféet på fredags- och lördagskvällar och lyssna på levande klassisk musik, från 17 till 20 och njuta av jordgubbar doppade i choklad. En fantastisk miljö och en skön vilostund.

Det kan behövas för i New York promenerar man för det mesta, längs de längsgående avenyerna och de tvärgående gatorna.

Det är extremt lätt att hitta.

Och blir man trött i fötterna är det bara att hoppa in i en taxi. Det är fortfarande billigt. De flesta resor kostar runt hundralappen och är man fyra som delar blir det obetydligt dyrare än tunnelbanan eller bussen som kostar två dollar resan. På bussen måste man ha jämna pengar i mynt.

New York är spännande och både billigt och dyrt.

Man kan hitta restauranger som ger mycket god valuta för pengarna och härliga upplevelser medan andra ligger en bra bit över svenska priser.

Joggingskor är billiga och elektronik om man inte blir lurad, vilket är lätt gjort. Man måste veta vad man vill ha, ha kollat priserna och att butiken är välrenommerad. Annars kan man åka på en blåsning.

Men även om man inte handlar något kommer man hem från en vecka i New York, rik på upplevelser. Den stan har nog allt!