Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NHL-målvakt klar för Brynäs

(Ny version)Brynäs har släppt in flest mål av alla lag i elitserien.
Nu ska det bli ändring på det – sent i går kväll blev det klart att Brynäs får låna tyske målvakten Thomas Greiss från San José säsongen ut.

– Det var en möjlighet som vi måste ta, säger Michael Sundlöv.

Brynäs nya målvaktsduo Björn Bjurling och Niklas Svedberg har haft en tung start och ligger båda långt ner i elitseriens målvaktsliga. Den sistnämnde har visserligen spelat riktigt bra i några matcher på slutet – bland annat i går – men sportchef Sundlöv har ändå haft krokarna ute ett tag.
– Vi tittar förstås på nya spelare hela tiden. När den här lösningen med Thomas Greiss dök upp, och när det löste sig så smidigt med San José, kände vi att det här var en stor möjlighet för oss att få hit en så skicklig målvakt. Självklart var det också en möjlighet som vi måste ta, säger Sundlöv enligt det pressmeddelande som skickades ut dryga timmen efter slutsignalen i gårdagskvällens segermatch mot Skellefteå.
Greiss var påtänkt som andrekeeper i NHL-laget San José den här vintern, men när Antti Niemi anslöt från Chicago fick Greiss stiga åt sidan.
Förhandlingarna har inte skett med någon agent som mellanhand, i stället har Sundlöv pratat direkt med Wayne Thomas, assisterande general manager i San José. Han har även haft kontakt med målvaktens amerikanske agent samt dennes svenske kollega Tommy Öström.
– Det tog en vecka innan allt blev klart. Det har varit mycket administration runt det hela, och mycket regler som måste kollas upp, vad man får göra och inte göra.
– Det har varit en intressant vecka. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Men San José har varit otroligt hjälpsamma och ville verkligen få honom hit.
Thomas Greiss spelade 16 matcher i NHL förra säsongen, med den fina räddningsprocenten 91,2, och han fick även stå i en slutspelsmatch där det blev tre insläppta puckar. Enligt pressmeddelandet från Brynäs ska det vara en målvakt som läser spelet bra och som rör sig mjukt och explosivt.
– Vi har kollat upp Thomas Greiss på alla sätt vi kan. Jag har pratat med Niklas Wallin som spelat med honom, och Greiss får mycket goda vitsord, både som spelare och person, säger Sundlöv.
Tysken ansluter till Gävle redan i dag och om alla papper hinner bli klara kan han göra debut på tisdag i bortamatchen mot Södertälje.
Lånet innebär att Brynäs nu har tre målvakter. Troligen blir det Björn Bjurling som får kliva åt sidan, även om inget är klart just nu.
– Det är väl så, Niklas har stått på slutet och varit bra, men vi får se. Vi kan inte ha tre målvakter på sikt. Till en början fungerar det, men vi måste förstås hitta en lösning, säger Sundlöv på telefon till Sporten.

Sporten kommer under fredagseftermiddagen att träffa Thomas Greiss vid Läkerol Arena. Du kommer att kunna se det här på webb-tv senare under eftermiddagen, cirka 16.00.