Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niclas hittade sin mamma död på badrumsgolvet – lämnades med ett brev av läkaren på köksbordet

När Niclas skulle besöka sin mamma på serviceboendet Tickselbo i Sätra hittade han henne död på badrumsgolvet. På köksbordet låg en lapp från läkare som varit där – utan att höra av sig till honom.

Det var den 8 augusti som Niclas, enligt Arbetarbladet, skulle besöka sin mamma och hittade henne död på köksgolvet iklädd trosor med rullatorn över sig. Senare visade det sig att hon dött av en propp i ena lungan.

– Min första tanke var att hon hade hamnat i någon slags koma. Jag försökte inleda hjärt- och lungräddning men märker snabbt att hon inte har någon andedräkt och att huden har en gråblå ton, säger Niclas till Arbetarbladet.

Han lade då ett lakan över sin mamma och ringde ambulans, som kom till platsen. Men redan tidigare på dagen hade både hemtjänst och läkare från Sätra hälsocentral varit där.

Läkaren som dödsförklarat kvinnan hade lämnat en lapp på köksbordet. Men ingen hade alltså kontaktat Niclas. Hälsocentralen ska nu utreda händelsen som anmälts till Ivo.

– Att kliva in hos sin mor och tro att man ska hjälpa henne handla för att sedan hitta henne död på det viset. Jag förstår inte hur det kan gå till så. Att lämna en människa död på det sättet visar på ett bristande människovärde. Det spelar ingen roll om en människa är död eller levande. En död människa har också ett värde, säger Niclas till Arbetarbladet.

Börje Svensson, chefsläkare på primärvården i Gävle, medger att både hemtjänsten och hälsocentralen har brustit på flera punkter i det här fallet.

– Det är oerhört olyckligt och oacceptabelt att en anhörig ska behöva genomleva det här. Vi ber väldigt mycket om ursäkt. Både hemtjänsten och vi har gjort allvarliga fel, säger han till Arbetarbladet.