Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nicole drogs in under bussen

GÄVLE Nicole, 15, halkade, fastnade och drogs in under bussen.
Armen bröts av, hon fick hjärnskakning och ena örat lossnade. Bussens föraren körde vidare. - Jag kan inte fatta att det kan hända, det finns tre stora backspeglar på bussen, säger Nicoles mamma, Eva Edefors.

Nicole Edefors-Nordlöw hade varit i Forsbacka på fest tillsammans med sina kamrater. Strax efter tolvslaget, natten mot söndagen, klev hon av buss 91 vid Stortorget, och skulle krama om en killkompis innan hon skulle gå hem.
Samtidigt som bussen började rulla halkade de båda och Nicole fastnade med högerarmen i bussen.
Armen och huvudet åkte in under däcket, och hade inte två av Nicoles kamrater fått tag i hennes ben och hållit emot, hade hon nog inte levt i dag.

Pojken som Nicole kramade, slog i bakhuvudet och skrapade upp kinden, men klarade sig efter omständigheterna ganska bra.
- Jag trodde jag skulle dö, säger Nicole.
Hon är hemma igen efter några intensiva dygn på sjukhus. En kraftig hjärnskakning gör att värken pulserar i huvudet. Armen som gick av vid armbågen är gipsad, bakom vänster öra är ett sår stort som en enkrona omplåstrat och höger öra är åter på plats efter insats av en skicklig kirurg.

- Örat hängde i en liten tråd och blodet sprutade ur örat och munnen, berättar Nicole.
Väl uppe på akuten fick örat sys fast provisoriskt för att örhänget skulle kunna tas ur, och innan operationen kunde börja skulle flera röntgenundersökningar genomföras. De fick göras utan bedövning eftersom man ännu inte visste omfattningen av skadorna, och behövde kunna se om Nicole förändrades.

- Jag hade så ont så jag skrek och fick frossa , berättar Nicole.
I dag är Nicole lättad även om hon är mörbultad, har värk hela tiden och svårt att äta. Även Eva är tacksam.
Hon är dock förbryllad över att bussföraren inte tog kontakt med ungdomarna för att se hur det gått med dem. På olycksnatten pratade hon med en polis på akutmottagningen som tog hennes namn och nummer.
- Han lovade att de skulle höra av sig till mig så fort de visste något, säger hon.
Vid tidpunkten då Gefle Dagblad besöker familjen har de fortfarande inte fått höra något.
- Jag vet inte hur jag ska gå till väga med det här, säger Eva.
Anders Lundell, chef för Swebus lokaltrafik i Gävle är medveten om det som inträffat.

- Jag har tagit del av en skriftlig rapport från föraren. I den står det att två ungdomar halkat vid bussen. Föraren har sedan gått ur bussen och sett dessa två sitta på trottoarkanten, innan hon satt sig i bussen och kört vidare. Polisen har också kontaktat föraren och bekräftat att inget annat hade kunnat göras, säger han.
Anders Lundell har uppfattat att orsaken till olyckan skulle ha varit halka, och har inga uppgifter om att någon fastnat och kommit under däcket.
- Jag rekommenderar att de tar kontakt med Swebus så att allt får redas ut, säger han.

Karin Forslund