Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nigeria tog inte emot avvisade John Olasupo

John Olasupo är på väg tillbaka hem till Sundsvall igen.
Nigeria tog inte emot honom när Sverige försökte avvisa honom.

GD berättade i går om att Sverige avvisade den svårt parkinsonsjuka John Olasupo, 29. Detta trots att han inte klarar att öppna sina medicinburkar och ta de livsnödvändiga tabletterna och saknar familj, vänner eller någon organisation som kan hjälpa honom i Nigeria.

Men Nigeria släppte inte in honom och han är nu i Sverige igen och på väg hem till Sundsvall.

– Är det inte underbart! säger en glad och lättad Birgitta Krona, ordförande i Sundsvalls asylkommitté och styrelseledamot i Farr, flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd.

En stund senare har hon pratat med honom i telefon. Han hade då kommit till Migrationsverket i Märsta. Han var trött och medtagen, men glad när han fick höra om allt stöd han får sedan det som hänt honom uppmärksammas.

– Han skrattade så gott när jag berättade om vilken uppbackning det har blivit.

Migrationsverkets rättschef ska nu titta på hans ärende. John Olasupo kommer från en del av Nigeria där han förföljdes för sin kristna tro, flydde till Sverige men har fått avslag på sin asylansökan. Sjukdomen har brutit ut under tiden i Sverige och han har snabbt blivit allt sämre.

Birgitta Krona arbetar nu för att han ska få komma till sjukhus i Stockholm och sedan hem till Sundsvall så fort som möjligt.

GD berättade i går också om Marie Antoinette Niyutegure, 34, som asylkommittén också arbetar för. Hon har flytt våldtäkter, hot och fängslande i Burundi, men fått avslag på sin asylansökan och väntar på förvaret i Gävle på att avvisas.

Hon skulle träffa sitt juridiska ombud Tiina Hennel på onsdagskvällen.

Tiina Hennel blev hennes juridiska ombud i måndags, men hade strax före klockan fem på onsdagseftermiddagen fortfarande inte fått några handlingar från polisen, trots att hon upprepade gånger bett om det. Hon vet därför inte vad som händer härnäst.

Fotnot: John Olasupo fick sitt efternamn felstavat i gårdagens tidning. GD beklagar misstaget.