Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niklas jaktdröm får vänta

Niklas Färnstrand har länge drömt om att få jaga. Nu har han allt han behöver - utom vapenlicens. I sju veckor har han väntat och väntat.

Niklas Färnstrand skulle egentligen ha varit med på björnjakt just nu. Han skulle också ha jagat fågel, skjutit in sina vapen och övat för att bli en bra skytt till älgjakten i oktober. Men trots att han tog sin jägarexamen i början av juni, är med i ett jaktlag, betalat alla försäkringar och medlemsavgifter och har vapen som väntar får han inte vara med och jaga.

– Jag lämnade in ansökan om vapenlicens den sjunde juli och har fortfarande, efter sju veckor, inte fått något besked. Jag har ringt tre gånger men de kan inte lämna något besked. Jag vill skjuta in vapnen och öva inför älgjakten eftersom jag är nybörjare. Jag har sett fram emot det här länge, säger Niklas.

Han är besviken. Han har länge drömt om att få jaga eftersom stora delar av hans släkt gör det. Nu har han alltså gjort allt rätt och införskaffat allt han behöver och det dessutom i god tid. Skälet är att handläggningstiderna hos polisen är långa.

– Jag är inte arg på dem, det är helt enkelt personalbrist.

Niklas är inte ensam. I juni kom JO, Justitieombudsmannen, med kritik mot polismyndigheterna för långa handläggningstider i ärenden om just vapentillstånd. JO skriver i sitt beslut att det under 2013 kom in förhållandevis många anmälningar mot handläggningstiderna och begärde att Rikspolisstyrelsen (RPS) skulle utreda. RPS kom fram till att handläggningstiderna varierar väldigt mycket mellan olika polismyndigheter. Den genomsnittliga tiden totalt var 40 dagar under 2013 men några polismyndigheter hade en snittid på 20 dagar, andra 80 dagar. Skälet till de långa handläggningstiderna har varit, precis som Niklas förstått, resursbrist.

JO konstaterar att så långa handläggningstider strider mot förvaltningslagens krav på snabb handläggning och myndigheterna, framför allt Stockholms län, Västra Götaland, Skåne och Halland, får kritik.

Chefen för vapenavdelningen hos Gävlepolisen har inte gått att nå men på deras hemsida framgår att väntetiden är sju till tio veckor. Knappast snabb handläggning med andra ord.