Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Niklas ska utforska världens djupaste grotta

Han är beredd att bo djupt inne i grottsystemet i tio dagar.

Men exakt vilken uppgift Niklas Konstenius kommer att få i expeditionen i Mexiko vet han inte.

– Jag antar att jag blir ett slags sherpa.

Visst händer det att människor fastnar i grottor. Men den största riskfaktorn är den låga temperaturen.

– Det kallas hypotermi när kroppen kyls ner och hamnar i överlevnadsläge. Först blir man varm och vill klä av sig, sedan sömnig, säger Niklas Konstenius.

Han har aldrig drabbats själv men vet vad som kan hända.

– Folk runtomkring ser att man blir konstig, själv märker man ingenting. Det är ett allvarligt tillstånd, det enda man kan göra om någon drabbas är att bädda ner personen i en sovsäck, ligga sked och ge varm dryck.

I dag bär det av till bergen i södra Mexico där han och två andra svenskar ska ansluta sig till en amerikansk expedition med sammanlagt 100 personer. Grottan som ska utforskas heter J2 och är i bästa fall en ingång till den stora Chevé-grottan som har utforskats sedan 1980-talet.

– Den antas vara världens djupaste grotta, höjdskillnaden mellan ingången och utgången är 2 500 meter. Men en av gångarna i Chevé-grottan har rasat ihop och där är det stopp. Målet med vår expedition är att komma åt det stora systemet via sidogrottan J2, säger Niklas Konstenius.

Även i J2 har grottforskarna stött på svårigheter i form av en sifon – en vattenfylld krök på 600 meter. Den ligger strax bortom läger 4 i grottan som i sin tur ligger på några dagars krypavstånd från öppningen.

– Eftersom grottan är vertikal handlar det egentligen mer om bergsklättring än grottkrypning. Om man gör en höjdprofil av Cheve-systemet har det faktiskt stora likheter med Mount Everest, skillnaden är att vi börjar på toppen, säger Niklas Konstenius.

Några dagar innan avfärd ligger alla prylar som ska med på resan på vardagsrumsgolvet i radhuset. Stövlar med höga skaft, gummihandskar som når upp till armbågarna, hjälmen med pannlampan och flera batteripack.

– Man måste ha minst tre oberoende ljuskällor med sig ner. Som tur är kan vi ladda batterierna i de underjrodiska lägren med militära batterier som har extra högt energiinnehåll. De transporterades ner i grottan i början av expeditionen.

Runt Niklas Konstenius handled sitter en nyinköpt klocka som ska hjälpa honom att hålla dygnsrytmen trots frånvaron av solljus. Bland grejerna på golvet finns också en vattentät plastburk med kläder som förhoppningsvis får vara torra under hela vistelsen under jord.

– Det är en aktiv grotta vilket innebär att det rinner vatten överallt. Ibland blir man tvungen att simma, så kläderna kommer nog att vara blöta hela tiden. När man ska sova måste man byta till ett torrt underställ, men på morgonen åker det tillbaks i burken och man får ta på sig de blöta kläderna igen.

Han har krupit i grottor i ungefär tio år, mest uppe i Vadvetjåkka nationalpark i Lappland. Det var också där han träffade den ryska grottforskaren som nu har bjudit in honom till expeditionen i Mexico.

– I de svenska fjällen är det plus fyra grader i grottorna, i Mexico är det plus tio. Jag hoppas att det kommer att kännas relativt varmt för jag är ganska frusen av mig, säger Niklas Konstenius.

Om man gör en höjdprofil av Cheve-systemet har det faktiskt stora likheter med Mount Everest