Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nilsson Hedström tar bort Hitler-citat

Gävle (TT)
Miljöpartiets förra språkrör Lotta Nilsson Hedström jämförde på sin hemsida Hitlers, Napoleons och EMU:s stormaktsdrömmar.

Annons
Men efter ett samtal med språkröret Peter Eriksson på tisdagen drog hon tillbaka den.
Tidigare i somras väckte det stor uppståndelse när centerledaren Maud Olofsson gjorde jämförelser med EMU och Hitlers nazism. Efter omfattande kritik tvingades Olofsson ta tillbaka.
Det har inte avskräckt Lotta Nilsson Hedström, som på sin hemsida citerade det som närmast blev Hitlers valspråk: Ein Volk, ein Reich, ein Führer.

"Olämpligt"
- Det är olämpligt i debatten, säger miljöpartiets partisekreterare Håkan Wåhlstedt till TT. Men Nilsson Hedström står fast vid sin uppfattning.
- Hade det varit min egen hemsida hade citaten fått stå kvar tillsammans med ett påpekande att jasidan inte är fascister på något sätt, säger hon.
Men eftersom hemsidan finns under partiets domän och för att Peter Eriksson skulle slippa ta en diskussionen gick hon partiet till mötes.
Citaten fanns bara ett dygn på hemsidan.
- Jag ville med citaten varna för att låta historiens stormaktsdrömmar förbli onoterade, säger hon till TT.
TT: Hitler och Napoleon var diktatorer. Kan man jämföra dem med EMU?
- Ja. Det handlar till exempel om Sveriges möjligheter att inlägga veto. Med det förslag som konventet lägger nu så blir det 70 områden som blir överstatliga mot 34 i dag.
- Graden av överstatlighet är mycket större i det EU som växer fram och särskilt med den mycket tvingande valutaregimen.
Det förra språkröret anser att jämförelsen med de båda diktatorerna fick ytterligare bärkraft på tisdagen av Carl Bildts debattartikel i DN där han vill gå vidare och bygga upp en federation av nationalstater i Europa.
- Jag blev ganska upprörd när jag läste att Carl Bildt vill ha en stark centralstyrd europeisk stat, säger hon.