Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ninja tillbaka efter en månad

SANDVIKENSköldpaddan Ninja har hittat hem.

Annons
I går morse satt hon utanför familjen Jansons infart en bit från Svartviksstugan och väntade.
- Det är så roligt att hon är tillbaka. Fast hon har säkert trivts utmärkt i det fria, säger Agnes Janson, som haft sin sköldpadda i 13 år.

Försvann i Öjaren
Det var för nästan en månad sedan som Ninja försvann i Öjarens vatten, när Agnes pappa Tomas Jansson tog henne på en simtur. Sedan dess har familjen letat och letat, med kanot och i våtdräkt.

- Men hon dök förstås om någon kom i närheten. Till slut insåg vi att om vi skulle hitta henne skulle det nog vara på land och det var ju så det blev, berättar Agnes Janson.

Vid infarten
Tidigt i går morse när sommarstugegrannen Sven-Erik Forsberg rastade hunden fick han syn på sköldpaddan alldeles vid infarten till Jansons sommarstuga, knappt ett femtiotal meter från vattnet.

- Han måste ha tagit sig ända dit i natt, för vattensköldpaddor kan inte vara uppe mer än ett dygn utan att skölden torkar ut, säger Agnes Janson.

Mycket jobb
I höst fortsätter hon studera marinbiologi i Helsingborg och den här gången följer Ninja med. Hemma i Sandviken har hon haft en stor bassäng, en solterrass med växter och sollampa. Nu ska hon få en ännu större bassäng.

- Man får försöka göra det så bra som möjligt för henne. Egentligen tycker jag inte att man ska ta vilda djur från deras rätta miljö och ha hemma, men så tänkte jag ju inte när jag var åtta. Sedan ska alla som önskar sig en sköldpadda veta att de kräver enormt mycket jobb och kan bli fyrtio år gamla, säger Agnes Janson.

I går blev Ninja extra bortskämd. En stor strömmingsfilé och några räkor mumsade hon i sig.

- Men hon tackar inte för det utan bara bits. Det märks att hon har blivit lite förvildad.

HANNA JANSSON