Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio rökfria restauranger

SANDVIKEN
Nio restauranger i Sandviken har hittills gått med i Guldgaffeln, ett projekt som startades 1997 av statens folkhälsoinstitut.

Tanken är att få fler röfria restauranger. Nu finns de rökfria restaurangerna i stora delar av Sverige.
I december 2002 anslöt sig Sandviken till projektet. Av de 70 restauranger som har tillfrågats har hittills nio gått med.
Kraven är att hela serveringen måste vara rökfri, att det ska vara tydligt skyltat att restaurangen är rökfri och att den inte uppmuntrar till rökning med askfat i anslutning till entrén. Dessutom bör det även vara rökfritt på eventuella uteserveringar för att gästerna ska slippa passera en rökridå på väg in till restaurangen.
Ungefär 80 procent av Sveriges befolkning är rökfri. Enligt en undersökning vill även många rökare ha rökfria restauranger. Undersökningen visar att rökfritt inte behöver leda till en minskad omsättning. Många vill äta i en rökfri miljö.
De serveringar som valt att vara med i Guldgaffeln finns på Sandvikens kommuns hemsida.

DESIREE HÖGBLAD
Praoelev