Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nionde SM-titeln i backe för Lundberg

Jimmy Holmkvist och Mikael Lundberg knep var sitt guld när back–SM för bilar avslutades i Sundsvall igår.
Lägg därtill två silvermedaljer till Christer Nilsson och Erik Wigren – succé för Gästrikland.

Annons

Efter förstaplatsen dagen före hade Jimmy Holmkvist rejäl vittring på titeln i klass 1, Rallycross supernationell. Han behövde i praktiken bara ta sig av startplattan i något av de två finalåken för att ta hem spelet sammanlagt.

Självklart var detta en munsbit för 31–åringen från Hofors. En femteplats i tävlingen – årets sjätte och sista i SM–serien – räckte med råge för att försvara sin position från ifjol.

– Ja, det fanns ju ingen som helst anledning riskera något. Placeringen i tävlingen är oväsentlig. Det var guld i SM som räknades idag, berättade en nöjd Jimmy efteråt.

Vann epilogen gjorde Sandvikens Christer Nilsson, klart snabbast i båda finalomgångarna. Marginalen skrevs till en dryg halvsekund tillgodo på Pontus Westman från Skärplinge. Trea slutade Håkan Holmkvist (bror till Jimmy) medan sjätte plats gick till Greger Jäderberg, klubbkompis med Holmkvistarna i Gestrike RT.

Tack vare triumfen i Söderknallen lade Christer Nilsson beslag på silverplaketten, medan Pontus Westman tog brons.

I klass 2, Rallycross 2400, var det lite överraskande Urban Andersson, Linköping, som vann den första omgången, före Jocke Larsson, Västerås. Mikael Broman följde som trea, två hundradelar före Erik ”Budda” Wigren – båda från Järbo.

Favoriten Peter Karlsson, Ljusdal, var blygsam sexa, men återställde sedan ordningen i det andra åket. Såväl Andersson som Larsson snurrade bort sig på den regnvåta asfalten och istället slutade Micke Frisk, Västerås, tvåa. Broman klarade fjärde plats, ynka tre hundradelar från pallen.

Wigren hade däremot rejält oflyt. I det andra åket gick bakaxeln sönder och han dalade till tionde plats. Silvret i SM kunde dock ingen ta ifrån honom.

– Tvåa i SM är inte dåligt det heller. Nästa år tar jag guldet, skämtade han.

Mikael Lundberg hade åtta SM–titlar – fyra i rad – inför gårdagen. På eftermiddagen hade skörden ökats ut med ytterligare en guldpeng.

Det krävdes långt ifrån en förstaplats i denna sista deltävling, men för att stryka under vem som är snabbast i tvåhjulsdriven rallybil i backe så gav Gävleföraren full gas från början till slut. Han vann med 14 hundradelar före Enköpings Lars Davidsson.

– Det stämde perfekt idag och jag kunde ta revansch för fjärdeplatsen igår. Riktigt kul att vinna den sista tävlingen för året, jublade Micke.

I Rallycross 2150, som kör om riksmästerskap, ledde Micke Nyrönen efter det första åket. En missad växling i det andra finalframträdandet innebar dock att Åmotföraren degraderades till femte plats. Totalt i RM vann Woxnadalens Martin Jonsson – före Micke.