Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NM-silver till Karlsson

De Nordiska Mästerskapet i Motorflygning, precisionflyg, avgjorde förra helgen i Skive, Danmark, tre mil väster om Viborg på Midtjylland. Sverige ställde upp med fem man, bland andra Lars-Inge Karlsson och Anders Hellström från Gävlebygdens Flygklubb. Efter en hård kamp i toppen tog Lars-Inge hem ett silver i totalsammandraget.

Ordningen är återställd och alla pokaler, i alla olika delmoment, gick till Sverige i årets Nordiska Mästerskap. Västeråspiloten Claes M Johansson och Gävlebygdens Lars-Inge Karlsson förde hela tiden en hård kamp med varandra, som vanligt. Konkurrensen mellan dem är förresten alltid stenhård. Lars-Inge drog denna gång kortaste strået och kom tvåa totalt.

– Jag är jättenöjd med min flygning, säger Lars-Inge. Landnigarna vann jag ju och det blev en andraplats i navigeringen. Claes M Johansson var bättre, helt enkelt, avslutar en glad Lars-Inge Karlsson.

Tävlingen avgjordes på delmomenten Färdplansberäkning och Navigering. Man har max en timme på sig att planera flygningen. Själva flygningen var ca 20 mil lång och tog en timme att flyga. Under flygningen så passerar piloterna 12-25 hemliga tidskontroller. Ska man lyckas med att slippa att prickbelastas måste man passera dessa kontroller +- 2 sekunder enligt en idealtidtabell som arrangören bestämt. Det gäller att man är fokuserad hela tiden och har ork både fysiskt och mentalt. Där gjorde Lars-Inge några få missar, och det blev skillnaden på ett silver och ett guld. I Navigeringen vann Sverige med laget, Lars-Inge Karlsson, Claes M. Johansson och Ingemar Brottare, Ludvika FK. De hade 418 prickar, tvåa Danmark med 584 och trea Norge 1 055.

Under flygning ska man också spana efter duk- och fotomål. Där var danskarna bäst, inte helt otippat. Man har ju tränat massor i området och vet hur det skall se ut. Lars-Inge fick där 60 prickar.

Det fjärde delmomentet är precisionslandningar, fyra landningar var, och med olika sätt att utföra dem.

Normal motorlandning

Bedömningslandning med klaff användning

Bedömningslandning utan klaff användning

Motorlandning över hinder.

Där var Lars-Inge klart bäst och det var även Anders Hellströms bästa gren denna gång, med 31 resp. 68 prickar. För segern tilldelades vinnaren ”Prince Henrik’s Trophy”. Sveriges lag i topp även där med bara 158 prickar. Anders Hellström ingick som Sveriges tredjeman. Norge två med prickar 191, Danmark trea med 531. Det svenska laget tilldelades för detta ”The Icelandair Trophy”.

I totalen så vann alltså Sverige både individuellt och i 3-mannalag.

Resultat individuellt: 1) Claes M Johansson, Sverige, 132 prickar, 2) Lars-Inge Karlsson, Sverige, 167 prickar, 3) Kurt Norevik, Norge, 195 prickar, 11) Anders Hellström, Sverige, 754 prickar.

Nästa större tävling blir SM, som går på Rörbergs flygplats 18-19 juli, med reservdag den 20. Då tävlar man även om SM i Civil Flygfemkamp. Där ingår förutom flygningen/navigeringen och precisionslandningarna även simning, punktorientering och terränglöpning. De tre extra grenarna avgörs då på Valbo Sportcentrum.