Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

No mys-pys

Minotaur har försett den svenska publiken med spänningslitteratur i tio år vid det här laget och förlagsnamnet borgar för kvalitet. Visst finns det mindre bra böcker i utgivningen, men för det mesta är det väldigt bra,

Som Mark Billingham, en väldigt produktiv författare som förenar klassisk brittisk deckartradition med hårdkokt amerikansk stil. Och han lyckas med detta konststycke utan att behöva ta till bloddrypande våldsskildringar eller ingående beskrivningar av brottsplatser.

Tom Thorne är hans hjälte och ännu en variant på den brittiske kommissarien mot strömmen. Ni vet den tradition som skapat sådana som Morse, Jane Tennyson eller Frost.

Men tro inte att det här är något mys-pys, det är ju hårdkokt så det förslår.

I upptakten följer vi några poliser som besöker ett fängelse för att överlämna ett dödsbud till en fånge som strax ska bli fri. Hans fru och son har blivit överkörda vid en smitningsolycka och båda omkommer.

Tom Thorne sitter en kväll framför datorn och spelar poker när hans mobil piper till. Han har fått ett mms och även om bildkvaliteten är dålig så ser han omedelbart vad det föreställer: Ett mordoffer. Men vem är mördad och vem är avsändare? Telefonen som skickat bilden går naturligtvis inte att spåra, sim-kortet är förstås borta.

Thorne och de övriga poliserna står inför en seriemördare som uppenbarligen är ute efter medlemmar i ett motorcykelgäng, ett gäng som i sin tur inte är speciellt intresserade av att samarbeta med polisen. Det är heller inte den Hannibal Lecter-typ som Thorne tvingas söka upp i fängelset för att få hjälp att spåra upp mördaren. Men det är ändå hos honom som en del av lösningen finns.

”Dödsbud” är oavbrutet spännande med många spännande gestalter. Jag gillar verkligen Mark Billinghams stil, han kan verkligen skildra stämningar och det komplicerade samspelet mellan människor. Sen må det vara mellan Tom Thorne och den efterspanade mördaren eller mellan Tom Thorne och hans särbo.

Blir ni nyfikna på Billingham så finns det flera pocketutgåvor att börja med. Gör gärna det!