Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nödbroms på sjukhuset

GÄVLE
Länssjukhuset i Gävle måste ta till nödbromsen. För att begränsa årets underskott har sjukhusledningen beslutat om en rad åtstramningsåtgärder. Bland annat kommer all planerad verksamhet att vara stängd på fredagar.

Annons
- Tidigare sparåtgärder under året har inte gett förväntad effekt, därför måste vi nu gå vidare med ytterligare åtgärder, säger sjukhusdirektör Lena Munkhammar.
Länssjukhusets ekonomi har successivt försämrats under året. Den senaste prognosen pekar på ett underskott på 50 miljoner kronor.
Det åtgärdspaket som nu tagits fram gäller från 27 oktober och innehåller följande:
Stopp för planerad vård på fredagar. Endast akut verksamhet kommer att bedrivas.
Stopp för anställningar och minimering av övertid, mertid och timtid . All rekrytering fordrar dispens från sjukhusdirektören.
Den årliga julstängningen förlängs med två veckor. Stängningen inleds den 8 december och avslutas den 19 januari.
Ett vårdutvecklingsråd med läkare och sjuksköterskor inrättas med uppgift att hålla tillbaka klinikernas investeringar i ny medicinsk teknik och remisser till regionsjukvården.
För patienterna kommer åtgärderna att innebära längre väntetider till vissa operationer och behandlingar. För personalen väntar i många fall ledighet eller andra arbetsuppgifter på fredagar.
Sjukhusledningen har tänkt att de läkare som har jourkomp innestående ska ta ut den på fredagar. På det sättet ska sjukhusets ledighetsskuld till läkarna minska. Från läkarfackligt håll kritiseras detta beslut. Man menar att det är oförenligt med arbetsmiljölagstiftningen att - utan samråd och utan konsekvensanalyser - tvinga läkarna att ta ut kompledigheten på fredagar.
- Vi kommer inte att tvinga någon, det här ska ske helt frivilligt. Vi kan bara vädja om att så många som möjligt tar sitt ansvar bidrar med sin del, säger Lena Munkhammar.

Avråder stängning
Flertalet av sjukhusets verksamhetschefer har tidigare avrått från fredagsstängning eftersom det inte ger särskilt mycket pengar.
- Det beror på hur konsekvent det här genomförs. Det kommer att att ge en del, men hur mycket är svårt att säga, säger Lena Munkhammar.
Den personal som inte har ledighet att ta ut ska sysselsättas med andra arbetsuppgifter, är det tänkt. De ska kunna hjälpa till där det finns luckor, till exempel täcka upp så att sjukhuset slipper ta in hyrsköterskor, enligt Lena Munkhammar.
Så sent som i september beslutade sjukhusledningen om ett sparprogram för att dämpa årets underskott. Nu kommer ytterligare åtgärder. Inför nästa år fattas 115 miljoner kronor i budgeten och ännu en slimning av verksamheten måste göras.
- Visst är det ständiga fokuset på ekonomin slitigt och tröttsamt för personalen. Men vi har inget val. Vi kan inte låtsas att vi har pengar vi inte har och bara köra vidare.
Personalen på ortopedmottagningen beskriver sin syn på sparpaketet i en insändare som publiceras på insändarsidan.
BJÖRN HANÉRUS