Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nöjd trots utebliven behandling

GÄVLENär Arne Berteus kom akut till sjukhuset räknade han med att bli inlagd för behandling. I stället fick han vända hem igen - men först sedan han undersökts ordentligt och fått en tid för återbesök två dagar senare.

Annons
Därmed är han ett exempel på hur det i fortsättningen ska gå till när patienter med mindre allvarliga åkommor söker akut på länssjukhuset i Gävle.
Arne Berteus har i 15 år haft förmaksflimmer, en rubbning av hjärtrytmen. När besvären kommit har han regelmässigt åkt till sjukhuset för behandling med elkonvertering.
Den här gången bestämde Anders Dahlqvist, hjärtspecialist och läkare i det koordinatorteam som i sommar finns på sjukhuset, att man inte skulle ge någon sådan behandling. Dels är intensivvård av detta slag resurskrävande, dels skulle nyttan av behandlingen vara begränsad.
- Risken skulle vara stor att Arne fick ett snabbt återfall, säger Anders Dahlqvist.
I stället fick Arne Berteus återkomma två dagar senare för en genomgång av de läkemedel han tar mot hjärtbesvären. Ändrad medicinering är en långsiktigt bättre lösning på Arnes problem än upprepade akuta elkonverteringar, enligt Anders Dahlqvist.
Arne Berteus verkar nöjd med hur han blivit bemött.
- Det känns bra att jag så snabbt fick komma på återbesök och träffa en läkare, säger han.
BJÖRN HANÉRUS