Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nöjda med reformen

GÄVLE Barntimmen har betytt mycket, men barnsjuksköterskorna Anna Wielbass, Marie Korssell, Anna Flybring och Maggie Johansson förstår att den försvinner när landstinget måste spara.

Annons
Vid årsskiftet fick alla landstingsanställda föräldrar med barn mellan ett och ett halvt och åtta år börja jobba en timme mindre om dagen med bibehållen lön. En reform som beräknades kosta 40 miljoner kronor om året och som landstingsledningen nu vill skrota för att få ekonomin i balans.
På barnmottagningen tar åtta av de 30 anställda ut barntimmen. Anna Wielbass, Marie Korssell och Anna Flybring går alla hem en timme tidigare varje dag och tycker att det är jättebra för deras barn. Men de tycker inte att förslaget att dra in den är konstigt.
- Man måste se objektivt på det, säger Anna Flybring. Det handlar om att väga vad pengarna ska användas till och inga patienter ska behöva sitta emellan för barntimmen.
Anna har gått hem klockan fyra i stället för fem från dagvården till femåriga sonen Niklas.

Hon får medhåll av de andra.
- Det får inte bli på bekostnad av vården, säger Anna Wielbass som gått ner från 81 till 75 procent för att gå hem tidigare till den sexårige sonen.
Samtidigt tycker de att barntimmen är till gagn för barnen. Anna Flybring berättar att de tidigare bara hann äta tillsammans innan sonen somnade i hennes famn. Nu hinner de träffas mer och det har också fungerat bra på jobbet.

Särskilt betydelsefull tror Marie Korssell att barntimmen är för ensamstående föräldrar. Maggie Johansson, som också tar ut barntimmen, kommer förbi och instämmer med arbetskamraterna.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se