Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2009 – jag är redo för dig!

Annons

Jag vet inte varför jag fick ett hysteriskt nu-ska-det-bli-ordning-och-reda-anfall under december. Jag vet inte varför jag plötsligt släpade med mig min pojkvän till butiken han avskyr, Ikea. Ett ställe jag heller inte besöker särskilt ofta när det ska inhandlas möbler. Men det är bra när det gäller praktiska lådhurtsar, arbetsbänkar, skåp, lådor och pärmar.

Och jag vet inte varför jag plötsligt orkade sortera alla papper som länge legat på hög. Eller varför jag äntligen insåg att min stora kreativa bänk måste bort, en överfylld målarbänk med alla pysselsaker huller om buller bidrar inte till några kreativa utlopp.

Vad betyder denna plötsliga ansträngning under årets sista månad? Kanske var det för att erbjuda mig själv en nystart inför det nya året? Om det nu var någon omedveten tanke bakom min struktureringsattack så borde jag väl köra vidare på det. Om jag gräver lite i mitt samvetsförråd så finns det lite att strukturera upp där också.

Men nu, nu har jag alla förutsättningar att bli en helbra människa, så som jag har städat och ordnat december igenom. Så, 2009 är året då jag ska:

1) Höra av mig till gamla vänner.

Ja, i alla fall skicka ett meddelande på facebook, för där finns de ju alla! Det är ju otroligt hemskt hur många vänner jag har haft men som jag nu aldrig pratar med. Människor som jag har skrattat och gråtit med, festat och bråkat med. Fantastiska människor som tydligen bara var tillfälliga gäster i mitt liv. Jag har inte glömt er, det ska ni snart få veta!

2) Sluta stressa.

Nej, jag ska inte längre skriva en krönika i huvudet samtidigt som jag tränar. Och jag ska inte få ångest av att ligga stilla i sängen i mer än tio minuter. Och jag ska försöka att för första gången på jag vet inte hur många år ta semester.

3) Ge mer tid till poesi- och prosaskrivande.

Jag kan skriva, jag är inte rädd. Jag kan skriva, jag är inte rädd! Jag kan skriva, jag är inte rädd. Min påbörjade roman kommer att bli den allra bästa. Och någon gång som kommer alla bokförlag att älska älska älska min poesi och de kommer inte alls att skicka elaka refuseringsbrev! De kommer snarare att säga förlåt för alla refuseringar. Så det så!

4) Äta och laga ordentlig mat.

Jag har insett att jag nog är den enda som lagar mat i en brödrost. Jag är visserligen rätt stolt över att ha upptäckt vilka oanade möjligheter det finns med en brödrost. Det mesta kan grillas och tillredas där! Men jag ska försöka ge mig in på lite husmanskost. Kära Gorby’s vegetariska piroger, vi måste bryta upp vår intensiva relation!

5) Leva som jag lär.

Jag ska lyssna ordentligt nästa gång jag ger goda råd, också ska jag försöka att de dem till mig själv nästa gånga jag vacklar. (Fast det är ganska fint att få stöd från andra när man mår dåligt.)

Med den här listan och ett städat hem så kan ju inte 2009 bli annat än bra. Hurra!

Men nu, nu har jag alla förutsättningar att bli en helbra människa, så som jag har städat och ordnat december igenom.

MARIE BJÖRK

bjork.m@hotmail.com

Mer läsning

Annons