Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2012 blir ett bättre filmår!

/

Det har varit ett tungt filmår. ”Harry Potter och Dödsrelikerna del 2”, ”Breaking Dawn del 1” och ”The Girl With The Dragon Tattoo”...

Annons

Tydligast av allt är kanske det faktum att det vuxit sig fram en ny skådespelarelit i Sverige. Alexander Skarsgård, Michael Nyqvist och Joel Kinnaman spelar just nu in flera amerikanska filmer. Samtidigt rankas Noomi Rapace som den fjärde internationellt sett mest populära skådespelaren, enligt filmsajten IMDB. Efter rollen som Leena i ”Svinalängorna” och efter succén med Millennium-filmerna, har hon gjort sig till Sveriges intressantaste skådis just nu (trots detta är det obegripligt hur hon kunde acceptera en roll i nya Sherlock Holmes-filmen).

Det vore egentligen fel om jag inte nämnde Mikael Persbrandt i det här sammanhanget. Han är ju lite varstans. I smyckeskollektioner, i bilprogram, på affischer och på vita duken. Och snart aktuell med nya storsatsningen ”Hamilton”. Enligt trailern kan vi se att han får spela samma roll som vanligt, en vältränad man i medelåldern som ska fixa något. Ute på viktigt uppdrag. Tröttsamt men uppenbarligen intressant.

Men nu närmar vi oss ett nytt år och det är dags att se framåt.

Häromdagen satt jag på tåget, på väg hem från ett julfirande. Några rader fram sitter Johannes Brost. Allas vår Rederiet-Joker. Någon dag senare läser jag en tidning med ett stort reportage om Brost. Uppenbarligen är han på kartan igen, nu i iklädd en allvarligare roll. Kanske den mest allvarliga roll vi har sett honom i. I Axel Peterséns långfilmsdebut ”Avalon” spelar han Janne, en man i 60-årsåldern som öppnar en exklusiv nattklubb i Båstad utanför Stockholm. Manuset har inspirerats av Brost själv.

Torontos filmfestival gav pris till ”Avalon” för bästa debutfilm. Det är första gången en svensk rulle tar emot det priset. Den går upp på biograferna i februari.

"Vi måste prata om Kevin”, en sådan bok som man aldrig läste men som sålde smör. Nu kommer filmen där Tilda Swinton spelar orolig mamma som börjar förstå att någonting inte stämmer med hennes son. Så en dag skjuter han ihjäl fyra personer. Mamman försöker sedan förstå vad det var som gick fel, när det gick fel. Filmen har premiär i februari.

Många är också nyfikna på nya ”Batman: The Dark Knight Rises” som kommer till sommaren. Med en budget på över 1,7 miljarder kronor lär det bli en biofilm att se fram emot.

För övrigt längtar jag efter ”The Hobbit”. Enligt trailern kan man inte säga att den skiljer sig särskilt mycket från ”Sagan om ringen”-filmerna. Faktum är att den känns som en remake. Men vem vet.

Veckans filmtips: ”Crazy, Stupid, Love” är kanske inte den mest nyskapande romantiska filmen just nu, men den bjuder på en hel del skratt och feelgood. Cal (Steve Carell) har blivit grå och bortglömd och hans fri (Julianne Moore) vill skiljas. Ryan Gosling spelar en riktig hunk som styr upp situationen. Det är dags för ett nytt liv att ta vid, men hur startar man ett nytt liv?

STINA LOMAN

Filmkrönikör på GD Nöje

stina.loman@gmail.com

Mer läsning

Annons