Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30-årsjubel för countryfesten

/

I kväll börjar årets höjdpunkt för ­alla som vill leka cowboys och indianer och digga passande livemusik därtill i dagarna tre.

Annons

Campingen är utsåld liksom de flesta andra möjligheter till övernattningar i närområdet. Och det föreligger inga återbud från de bokade artisterna, vare sig svenska eller internationella.

Allt torde vara klappat och klart för ett värdigt 30-årsjubileum för countryfestivalen i Furuvik, numera omdöpt till Scandinavian Country Fair.

– Som alltid pirrar det litet grand, men jag ser verkligen fram emot tre festliga dagar, säger programchefen för 19:e året i rad, Kjell Wärnevall. Suget efter biljetter har varit långt över förväntan, nästan galet. Vi får nog gå tillbaka till 1990-talet för att finna något liknande.

Ändå började hans planeringsjobb med en rad motigheter. Andra arrangörer bokade storheter som Dolly Parton, Brad Paisley och Alan Jackson.

– Även om vi som arrangerar countryfestivaler här i Sverige inte kan mäta oss med sådana megabokningar så tror vi oss kunna leverera ett tillräckligt slagkraftigt startfält för att kunna attrahera publiken, förklarar Wärnevall.

Idag kommer han således att ta emot den stora amerikanska truppen med 76-årige Bobby Bare som nestor. Ja, ni kanske har hört honom sjunga ”Detroit City” och ”500 Miles Away From Home” eller ”The Streets Of Baltimore” någon gång...?

Annars hittar vi festivalens spjutspetsar på den kvinnliga sidan: Danni Leigh (som avslutar fredagsprogrammet), Lorrie Morgan (i finalen på lördag) och vår egen svenska storstjärna Jill Johnson.

– Det finns många godbitar att ta till sig för de som gillar olika sorters countrymusik, av klassisk som modernare sort. Jag har alltid hållit kvalitetssäkringen som den viktigaste punkten, deklarerar Wärnevall.

I kväll inleds festivalen med tre programpunkter på stora scenen med en avslutning som blir en präktig hyllning till framlidne Alf Robertsson. ”Hundar & Ungar” är ett initiativ av Robertssons komp(-isar) under många år, basisten Göran ”Floda” Lomaeus, och fiddlaren Thomas Haglund.

Vad vore lämpligare än att göra något annorlunda genom att bara låta damer sjunga Alf Robertson- låtar, resonerade de och fick ihop en namnkunnig septett inom både country och dansbandskretsar, nämligen Kikki Danielsson, Christina Lindberg, Inger Nordström, Tone Norum, Karin Risberg, Cina Samuelsson och Anne Kihlström.

– Under drygt hundra minuter kommer publiken att få höra historier om Alf och låtar ur hans digra sångkatalog, säger Kjell Wärnevall.

Damerna ska kompas av sexmannabandet Allting Klart med bland just ”Floda” Lomaeus och Thomas Haglund. De (och några stjärnor till) har gjort en cd-platta också med enbart Alf Robertsson-material. Huvudpersonen medverkar också på ett spår med en tidigare outgiven låt.

Återbesökaren Jill Johnsons många fans får sitt lystmäte i morgon kväll då hon ligger ”inklämd” mellan USA-gästerna Georgette Jones och storstjärnan Danni Leigh, som toppat countrylistor i Europa, bland annat med en låt som heter ”A Quarter Over You”. Det musikaliska släktskapet mellan Jill och Danni kan ni själva konstatera på Youtube om ni vill.

Lördagskvällen på stora scenen inleds med norska G Thomas Band innan så Bobby Bare stegar in på den yta där den fem år yngre (!) Sir Tom regerade för en vecka sen. Och det blir nästan precis på dagen 20 år sedan han var i Furuvik och Sverige senast!

– Här kan man tala om att publiken kommer att känna igen sig och kunna sjunga med i låtarna. Det är en stor legend som återvänder, konstaterar Wärnevall.

Efter Bobby Bare lyses scenen upp för en nytänd amerikansk stjärna, Amber Hayes, innan så finalen med Lorrie Morgan, en superstar som sålt över åtta miljoner plattor och som 1996 gjorde en uppmärksammad medverkan på tillfälligt återförenade Beach Boys platta ”Star & Stripes”. Låten hon sjöng var ”Don’t Worry Baby”, till ackompanjemang av Brian Wilson & Co.

– Lorrie Morgan har sitt eget band med sig, berättar Wärnevall. Och jodå, hon har steelguitar i bandet. I övrigt kommer ett hopplockat amerikanskt band att kompa de andra tre artisterna, Georgette Jones och Danni Leigh på fredagen och Amber Hayes på lördag.

På den mindre ”Sommarscenen” blir det också spelningar med olika band mellan klockan 15 och 20 både fredag och lördag. Bland andra Tennessee Drifters (Cash och Elvis-stuk), Cheatin’ Hearts, Stockholm Rockers (50-talsrock på svenska) och Gävlebekanta Ted Russell Kamp & Little Green.

– Vårt 30-årsjubileum kommer bara att bli så in i vassen bra! Vi är den största countryfestivalen i Sverige och tänker så förbli, avrundar Kjell Wärnevall.

Mer läsning

Annons