Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ale återvänder till sitt gamla residens

/
  • Ale Möller Band. Har varit i Japan, släppt en ny skiva och startat en höstturné i Sverige.

Multiinstrumentalisten Ale Möller, 57, kommer detta år inte till Gävle med sitt traditionella turnéprojekt ”Jul i folkton”. Han kommer i dag i stället tillsammans med sitt internationella band.

Annons

Gruppen har med sig låtarna från sitt purfärska album ”Argai” och har efter en tripp till Japan en turné i Sverige framför sig.

Ale Möller, som under tre år var Artist In Residence i just Gävle konserthus, vilar aldrig på lagrarna utan har alltid olika projekt på gång. Under de senaste två åren har han turnerat flitigt i Norden, Portugal och Japan. Samtidigt har han skrivit och spelat in det nya albumet ”Argai”. Ordet betyder ”Välkommen, stig på” på det västafrikanska språket fula, som talas av fulanifolket.

En omtumlande resa till Västafrika och fortsatt arbete med musiker därifrån har inspirerat bandet och givit materialet en extra vinkling med influenser därifrån. Musikaliskt innehåller albumet hela den bredd som är gruppens. Precis som på tidigare album så vävs nytt material ihop med traditionell musik från olika delar av världen.

Bandmedlemmarna har skiftande musikaliska bakgrunder och tillsammans gör de världsmusik som inte nödvändigtvis bottnar direkt i de enskilda individernas bakgrund, utan mer i medlemmarnas egen styrka som musikanter.

Ale Möller gjorde för övrigt bejublade framträdanden på årets Polar Prize Music-gala i Stockholms konserthus då cellisten Yo-Yo Ma och kompositören Paul Simon hyllades.

Ale Möller framförde under ceremonin tre verk: sin egen komposition ”Polar Dance”, solo men med full orkester, Paul Simons ”Bridge Over Troubled Water” tillsammans med Loreen, och Simons ”You Can Call Me Al” tillsammans med Timbuktu & Damn.

Såväl Yo-Yo Ma som Paul Simon var mycket imponerade av Ales framträdanden och efter prisceremonin visade de sin uppskattning och uttryckte hopp om fortsatt kontakt.

Ale Möller Band består av: Ale Möller, Maria Stellas, Mamadou Sene, Magnus Stinnerbom, Sebastian Dubé och Rafael Sida Huizar.

Mer läsning

Annons