Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alice i Underlandet på Vasas vis

/
  • 2 x Carol. Vasa-pjäsens motsvarighet till Alice, som hamnar i Underlandet.
  • Laddade för premiär. Vasaskolans teatertrea har repat färdigt och i kväll gäller det på Spegeln.

Fantasysagan ”Alice i Underlandet”, baserad på en barnbok av den brittiske författaren Lewis Carroll som publicerades 1865, har berättats många gånger genom tiderna. Det har gjorts böcker, filmer och pjäser.

Annons

Och nu ger sig Vasaskolans 17 avgångselever på teaterlinjen på den klassiska storyn i fem föreställningar med premiär på Spegeln i kväll. Som av en händelse hette uppföljaren ”Alice i spegellandet”

Detta gör de som en slutproduktion där de fått sköta alla bitar själva förutom att öva in repliker och spel också scenografi, kostymering, scenografi, ljus, ljud (förinspelad techno med mera) och marknadsföring. Detta under läraren och regissören Rolf Berlins vaksamma överblick.

– I åtta månader har vi jobbat med detta och vår version är ingenting sig likt, säger Louise Larsson, som själv har fyra roller i pjäsen då hon agerar Margret, Tittelitu, en blomma och en soldat.

– Vi har fått den unika chansen att arbeta som en riktig ensemble och bygga upp en pjäs från grunden. Arbetet har skett med hjälp av en dramaturgimall som kallas Heroes journey, som också används till många kända Hollywoodfilmer.

Louise och klasskompisarna tar oss till ett förfallet underland, där drottningen tagit över makten. Allt har förändrats då författaren av de berömda böckerna plötsligt slutat skriva och det blir en kamp för att få tillbaka underlandet som det en gång var. Berättelsen handlar om den lilla flickan Alices äventyr i en värld som strider mot all logik.

– Publiken får följa alla figurer som känns igen från boken och filmerna i en galen berättelse, deklarerar Louise.

Alice har döpts om till Carol och spelas växelvis av tvillingarna Linnea och Sofia Lindgren.

– Litet grand nervöst känns det nog, säger de båda med en mun. Boken är något tung och svårläst att ta sig igenom men vi hoppas att det ska bli mer underhållande med en pjäs som vi gör på vårt eget speciella vis.

Rolf Berlin är glad för att gruppen har fått plats på Spegelns publiknära scen och tror mycket på att den surrealistiska berättelsen i teaterversion kommer att bli omtyckt.

– Men det har inte varit lätt att få till det, historien är svårspelad men det går bra om man improviserar, anser Rolf.

Premiär således i kväll och sen blir det föreställningar i två set med paus måndag, tisdag, onsdag och torsdag kväll i nästa vecka.

FOTNOT: Biljetterna till föreställningarna kan beställas på 076-0182374.

Publiken får följa alla figurer som känns igen från boken och filmerna i en galen berättelse

Louise Larsson

Mer läsning

Annons