Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en stjärnbasist från Kamerun

/

Annons

Liksom många andra framstående basister kommer Etienne Mbappé från Kamerun. Han har skapat sin egen gränsöverskridande genre, med influenser inte bara från afrikansk musik och jazz utan även pop, fusion, singer-songwriter, även klassisk musik. Han har en särpräglad teknik och rytmkänsla och är en kompositör och arrangör på hög nivå, och i studion använder han ofta ovanliga kombinationer av instrument.

Soloplattan ”Misiya” innehåller traditionella kamerunska rytmer (Makossa, Bolobo, Sékélé) men även en stråkkvintett, som han själv har arrangerat. Alla numren är vokala, och han sjunger själv lead på det mjuka Douala-språket. Allt från ballader med akustiskt komp till svängiga danslåtar. Ska man sätta ett ord på stilen, ligger afrofusion närmast till hands.

Han är känd för publiken i Skandinavien efter åren med Zawinul Syndicate (2000 – 2003) och Salif Keita – har man sett honom live minns man honom som basisten med de svarta silkeshandskarna (ja, han spelar med handskar!)

Många har utan att veta det hört honom på skiva, han är en flitigt anlitad studiomusiker. 2001 spelade han på Ray Charles allra sista platta, och han är skivaktuell på nya plattan med Toumani Diabatés Symmetric Orchestra, som har legat högt på världsmusiklistan i vår.

Tidigare har han turnerat med landsmannen Manu Dibango (både i hans band och hos Salif Keita var han även “musical director”, alltså kapellmästare). I Frankrike, där han bor sedan 80-talet, har han spelat med Orchestre National de Jazz och många kända franska artister inom olika genrer. Han bildade även de två fusiongrupperna Ultramarine och Chic Hot.

Mer läsning

Annons