Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det farligt att vara med i ”Let’s Dance”?

/
  • Magdalena Graafs sjukdomsfall har fått Laila Bagge att tänka att hon borde lägga om sin egen livsstil: ”Jag stressar väldigt mycket och sitter konstant i telefon. Det är deadlines hela tiden och en inre stress”, säger Bagge, som ser ”Let’s Dance” som sin frizon. Foto: Jessica Gow/Scanpix
  • ”Är det något annat än bara dans, som att åka på is eller vara med i ’Robinson’, finns det så klart anledning för TV4 att ha läkarundersökningar, men vi har inte bedömt det så när det gäller dans”, säger Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent för ”Let’s Dance”. Foto: Jessica Gow/Scanpix
  • ”Har man en grundkondition, som jag har, så tror jag att man klarar att utsättas för hård träning och mycket stress under en lång tid”, säger Elisabet Höglund. Foto: Jessica Gow/Scanpix
  • Magdalena Graaf opererades tidigare i veckan för en blödning i hjärnan. Hon kommer inte att få någon ersättare. I stället åker inget par ut i kvällens final.  Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
  • Hasse Aro är inte orolig för sin egen hälsas skull . ”Jag känner mig i ganska bra form”, säger han.Foto: Jessica Gow/Scanpix

Annons

Efter två allvarliga sjukdomsfall får ”Let’s Dance” utstå kritik. Arga röster menar att deltagarna borde ha genomgått hälsokontroller.

– Har man inte tränat förut är det en ganska stor omställning, säger Hasse Aro.

Årets omgång har varit dramatisk. För ett par veckor sedan drabbades deltagaren Morgan ”Mojje” Johansson av akuta hjärtproblem och tvingades lämna danstävlingen. Och i tisdags opererades Magdalena Graaf för en kraftig blödning i hjärnan. Även hon måste nu lämna TV 4-programmet.

Inför fredagens final är stämningen bland dansparen dämpad.

– Jag har verkligen funnit en ny vän i Magda. Det här är jobbigt. Jag känner mig som en vagn där två hjul har försvunnit, så att jag kommer släpandes, säger Laila Bagge.

Hon tycker att det är fel att skylla incidenterna på produktionen eller på bristande kontroller av deltagarnas hälsotillstånd.

– Alla som är med i det här programmet är tillräckligt vuxna för att själva gå och göra en läkarundersökning om man har några tvivel. Det här är inget dagis.

Hasse Aro vill inte spekulera i om de två sjukdomsfallen är relaterade till dansen, men påpekar att programmet sätter stor press på deltagarna.

– Det här är stressigare än vad folk tror. Och jag vet att Magda var stressad, säger han, och tillägger:

– Jag tror att kraven ökar för varje säsong. Folk lägger nog ner mer träning nu än vad de gjorde under första säsongen. Har man inte tränat förut är det en ganska stor omställning.

Elisabet Höglund menar att var och en måste göra en bedömning av sin egen hälsa innan de tackar ja till att medverka i ett fysiskt krävande program som ”Let’s Dance”. Själv bedömde hon att hon var vältränad nog att klara av utmaningen.

– Men det har varit hårdare än vad jag trodde att det skulle vara. Det är väldigt svårt att förutsäga hur mycket träning man behöver.

Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent för ”Let’s Dance”, tycker inte att de medverkande pressas för hårt.

– Deltagarna har instruktioner om att träna minst åtta timmar i veckan. Därutöver är det helt efter ambitionsnivå, vilja och möjlighet, säger han, och berättar vidare att de som velat har erbjudits läkarkontroller efter incidenten med ”Mojje” Johansson.

Är det farligt att vara med i ”Let’s Dance”?

– Uppenbarligen har det hänt saker med både ”Mojje” och Magdalena, så jag vill inte stå och säga att det är helt säkert att vara med i ”Let’s Dance”. Det kräver viss ansträngning.

Therese Nyberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons