Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att vara en del av sin samtid

Annons

Jag började twittra i veckan. Det var känslan av att inte riktigt tillhöra min samtid, som till sist fick mig att regga ett konto på Twitter. Och just den känslan – känslan av att tillhöra det förgångna – är en av mina stora rädslor. Så nu sitter jag här och försöker göra konstanta statusuppdateringar på 140 tecken till en del av min vardag.

Alla internetapplikationer, småprogram och sociala nätverk där ute ger upphov till så många nya, livsnödvändiga verb att det måste vara ett helvete att sitta med i akademien och uppdatera ordlistor på kafferasterna i Nobelprisöverläggningarna. Jag ser liksom framför mig hur De Aderton tar varsin ostfralla och sen ställer sig i toakön, för att diskutera huruvida eBaya förtjänar att bli ett officiellt svenskt verb eller inte.

#8: I min mening är näthandla inte alls synonymt med eBaya, för i det senare fallet handlar det ju faktiskt om att nätauktionsbjuda i ett väldigt speciellt och väl avgränsat sammanhang.

#2: Men om eBaya ska få vara med, så måste vi ju även öppna upp för ord som facebooka, spotifya, scrobbla och youtuba. Och vad kommer då här näst?

#13: Jag ser din poäng, men om vi inte agerar nu kommer vi att hamna på samma efterkälke som vi gjorde med googla.

#2: Problemet är att alla dessa nya verb kommer att ta alldeles för många sidor i anspråk. Och om vi ska behålla vår svanmärkning, så kan vi under inga som helst omständigheter gå upp i antalet sidor.

#17: Och hur ska vi göra med porrsurfa?

#8: Nummer Sjutton, du vet mycket väl att vi inte pysslar med sammansatta ord.

#13: Men om vi gör så här: Vi plockar bort Q-sidorna utan att säga något. Det är ändå ingen som läser dom. Och då får vi plats för alla nätverb.

#2: Va? Befängt. Är jag den enda här som tänker på korsordslösarna!

#5: Äh, vadå? Korsord är bara så 1900-tal. Vad tyckte ni förresten om ostfrallan? Ganska god va?

#1: Nä, nu ska vi återta brainstormandet kring nästa års Nobelpristagare. Nummer Nio, har du med dig listan över alla böcker som aldrig blivit efterfrågade på biblioteket?

#9: Givetvis chefen.

#1: Bra, då har vi ett utmärkt grundmaterial.

Naturligtvis borde akademien även ha diskuterat verbet IT-stressa, trots att det är ett sammansatt ord. Jag menar, IT-stress är ju trots allt resultatet av alla statusuppdateringar, blogginlägg, facebookomröstningar och scrobblingar, som den moderna människan måste hinna med på daglig basis för att visa att hon lever.

Att vara en del av sin samtid innebär att vara sin egna lilla privata mediakoncern. Den dag då du inte längre får några onlinekommentarer eller vänförfrågningar från folk du inte känner är det bara att packa ihop. Då är du officiellt inte en del av din samtid längre. Eller så är du helt enkelt traditionellt tråkig.

Shit. Jag har inte gjort en enda statusuppdatering på 22 timmar. Och jag som hade flytet uppe. Min senaste twittring fick ju åtta kommentarer och tre tummar upp. Måste komma på något riktigt roligt innan mina 15 minuter av twitterkändisskap är över och det är dags att gå vidare till nästa applikation.

”Shit. Jag har inte gjort en enda statusuppdatering på 22 timmar.”

Mer läsning

Annons