Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandet som väckt liv i Fröding

/
  • Mando Diao har tonsatt dikter av Gustaf Fröding och skapat ett intresse av sällan skådat slag för den värmländska skalden.
  • Gustaf Fröding, märkt av sin sjukdom. Men vad han egentligen hade för diagnos är inte klarlagt.

Mando Diaos tonsatta tolkningar av Gustaf Frödings poesi på albumet ”Infruset” är en enorm succé.

Annons

I början av november förra året rusade plattan upp i topp på försäljningslistan och den håller fortfarande ställningarna.

Intresset för den värmländske poeten har skjutit i höjden, berättar Tomas Sköld, vice ordförande i Frödingsällskapet.

Det råder Frödingmania kan man således säga. Poeten har visserligen varit död sedan 1911, men är mer levande än på länge.

I kväll får även Gävlepubliken ta del av detta i bästa liveform då Mando Diao intar scenen i konserthuset. En spelning som är utsåld sedan länge. Förband blir duon Dödens Dal som består av Henrik von Euler och Rickard Jäverling.

Inte sedan Sven-Ingvars gav ut sin skiva med Fröding-tolkningar i början av 1970-talet har intresset för skalden varit så brett. Tomas Sköld har definitivt märkt av uppsvinget – och nu jobbar Frödingsällskapet febrilt för att anpassa sig efter den nya tidens kanaler.

– Mando Diao är inte de enda som har lyckats, men för att göra detta måste det vara kombination av egna musikaliteten och att man känner in sig i texten. Om det blir för mycket av det ena eller det andra så lyckas inte tonsättningen. Det finns exempelvis tonsättningar av ”Strövtåg i hembygden” som inte tillför något, sedan finns det tonsättningar av andra stycken som gör att det inte är Fröding längre. Den balansgången är avgörande och det har de lyckats med.

Tomas Sköld menar också att Mando Diao har klarat av att tonsätta dikter med helt olika karaktär.

– Ta ”Strövtåg i hembygden”, det är så mycket musik i den från början att det blir svårt att tonsätta den. Lika svårt är det att tonsätta ”Snigelns visa” för att den är så avskalad. Att samma tonsättare lyckas hitta tonen i båda är snudd på omöjligt. Men det har de gjort.

Vad har ”Infruset” betytt

för intresset för Fröding?

– Det märker man ju att inte minst den yngre generationen har börjat titta på texterna. Vi får höra det av lärare och av ungdomar. De har samma effekt som Torgny Björk och Sven-Ingvars hade på min generation. Det har ju inte hänt sedan dess.

Vad gör Frödingsällskapet?

– Massor! Vår uppgift är att försöka sprida kunskap om skaldens verk och om skalden. Vi delar ut lyrikpris, ger ut en årsbok och är väldigt aktiva på bokmässan, vi läser ungefär tvåhundra dikter varje mässa. Nu försöker vi bli mer aktiva på sociala medier, som Facebook och Twitter. Vi ska ta beslut om en webbstrategi om en månad.

– Det finns nog ingen musiker som har skrivit något som har samma tyngd som Fröding, har en annan Gustaf sagt i en TT Spektra-intervju, nämligen sångaren Norén i Mando Diao.

Idén föddes när han fick i uppdrag att tonsätta dikten ”Snigelns visa” som en del i högtidlighållandet av poetens 100:e dödsdag.

– När den skrevs gick jag naturligtvis till biblioteket och läste igenom Fröding. Jag är låtskrivare, varje dag letar jag melodier i allt från polissirener till klubbar jag går på, och här fanns det melodier. Det var vargen i mig som vaknade och började jaga. Mando har för länge sedan kommit till en punkt där vi gör vad fan vill.

Mer läsning

Annons