Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barndomskompisarna på väg uppåt i Sverige också

/

Annons

Här kommer rockduon från Stockholm som är populärare i Tyskland än i Sverige.

– Men det har lossnat en del här hemma också, säger John Engelbert, gitarrist och sångare i Johnossi. Vårt andra album, ”All They Ever Wanted” som släpptes i våras, har fått ett mottagande som inspirerat oss ytterligare.

Singeln ”18 Karat Gold” har ju stått sig fint i olika sammanhang, bland annat på Trackslistan. Även singellåten ”Man Must Dance” från första albumet var en publikfavorit. Johnossi har även med låten “Execution Song” i spelet NHL 09 för Xbox 360.

John och den andre medlemmen, trummisen Oskar Bonde, är kompisar sedan tonåren. ”Ossi” är visserligen tre år äldre, men då båda var måttligt intresserad av allt annat förutom musik så korsades deras vägar.

– Vi var väl två slöfockar som tog dagarna som de kom medan de övriga kompisarna försvann ut i livet en efter en, berättar John Engelbert. Under mellandagarna 2003 började jag och ”Ossi” repa litet grand och det kändes så bra att vi beslutade att bilda bandet. Det gick faktiskt ovanligt snabbt för oss att få ett skivkontrakt och debutplattan var färdig att släppas 2005.

Första tröskeln var alltså lätt att kliva över, men sen har Johnossi slitit hårt för att etablera sig.

– Ja, det är ingen räkmacka vi glidit fram på, inflikar John. Men vi älskar att spela och göra turnéer. Nyligen kom vi hem från en treveckorsresa i Europa med spelningar varje dag i Tyskland, Schweiz, Österrike, Holland och Belgien.

– På en del ställen var vi tämligen okända, men det ger oss bara en extra kick. Fast vi ställer alltid höga krav på oss själva. Nu återupptar vi Sverige-turnén och det ska bli kul att få spela i Gävle igen även om jag inte har en aning om publikintresset. Jag minns stället som rätt så smalt framför scenen.

John Engelbert var tidigare gitarrist efter Timo Räisänen i Håkan Hellströms band, som för några år sen gjorde en bejublad spelning på just Heartbreak. Sedermera satsade han alltså på ett eget band och fick åka på turnéer med band som Soundtrack Of Our Lives och Silverbullit.

Nu står Johnossi på egna ben och har etablerat sig som ett explosivt liveband. Trots att de bara är två eller kanske just därför.

– Nu har vi vilat ut några dagar efter Europa-turnén och vi ska ge järnet i Gävle, det lovar jag. fast vi är egentligen lika peppade inför varje spelning, oavsett om det är tusentals personer i publiken eller 50.

I kväll Gävle, i morgon Eskilstuna, på fredag Borlänge och på lördag Karlstad. Visst måste det handla om en rockduo som älskar att spela live. Andra halvlek på Sverige-turnén avslutas i Stockholm den 10 december.

Mer läsning

Annons