Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betnér kan blanda både högt och lågt

/

Betnér är Sveriges roligaste ståuppare. Ibland. I går kväll var han däremot ganska låg och gick mest runt och suckade på scenen.

Annons

Sist jag recenserade Magnus Betnér var han på Konserthuset med sin show Livets ord. Då gav jag honom allra högsta betyg. Då var naturligtvis föreställningen genomtänkt, dramaturgiskt upplagd och regisserad på ett annat sätt och han tillät sig aldrig att tappa vare sig tempo eller tajming.

Materialet är det inge fel på denna gång heller och Betnér vet hur man blandar högt och lågt. Även han har tyvärr – som de flesta artister i genren – för mycket sexskämt.  På Gastas scen på Å-krogen pratade han bland annat om japansk fittlukt på burk och ägnade flera minuter av showen åt ämnet fistfuck. Trots det tycker jag inte att han blir för vulgär. Vulgär – ja. Men inte för vulgär.

Han kommer liksom undan med det. Han har en större story än sexskämtet varje gång och med sitt rättspatos som alibi blir han liksom tvungen att gå vägen via djursex och nekrofili. Det köper jag.

Till största del handlar hans standup faktiskt om viktiga saker. Om islamofobi, om att hjälpa världens barn och om varför vi inte hjälper de med aids i Afrika.

Klockrent så klart då han med stockholms-bimbo-röst säger: Jag bryr mig inte alls bara på twitter – jag bryr mig på facebook också!

Värre är det då med Anders Celin som kör alldeles innan paus. Han har otroligt mycket sexskämt och har ju inte alls samma kaxig-orädd-obekväm-sanningssägar-cred som Magnus Betnér. 

Anders Celin har i gengäld en beundransvärd energi med sig in på scenen och de båda komikerna var alltså tillsammans – med 50 procent från varje – precis så som en riktigt bra ståuppare ska vara.

Peter Drake och Thomas Ahlbeck värmer också upp oss i första akten och även om Thomas har en hel del roliga skämt så är det framförallt Peter Drake som levererar.

Konferencier för kvällen är Gerda Bylund. Gerda är skolbibliotekarie på dagarna och då hon i början av kvällen sjunger en nyskriven låt om paniken en 90-talist känner då facebook spärras på skolans nätverk gör det ingenting att det är trång, att Å-krogen är fullsatt och att Gasta slår nytt publikrekord.

Efter några timmar känns det dock mest varm. Varmt, trångt och jobbigt för fötterna att stå.

Kanske märks det på oss i publiken. Det märktes i alla fall tyvärr på Betnér.

Fredrik Nilsson

Mer läsning

Annons