Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluesman känner sig hemma överallt

/

Från Ellwood City, Pennsylvania, har gruppen kommit för att göra en Sverige-turné. Och det är stora kontraster mellan scenerna för Rich Harper och hans mannar.

Annons

Den ena gången är det festival den andra en liten intim restaurang eller pub, som nu i Gävle.

Rich Harper känner sig hemma överallt. Spelar ingen roll om de spelar i en liten håla i Staterna eller en storstad i Europa. Hans rötter, hjärta och själ, finns i stålverkens Pennsylvania dit han flyttade tillbaka efter ett antal år i Los Angeles.

Basisten han har med sig på turnéerna, Jimmy Bell, kommer ursprungligen från Australien men bor sedan nio år i Bangkok. Denne har arbetat med en rad olika lokala och internationella artister som till exempel A One och Johnny Logan.

Han spelar med blues och r&b-bandet Cannonball när han inte spelar i Australien eller turnerar med Rich Harper.

Trummisen Peter Gallagher från L-A var med på turnén i Sverige 2006 och 2008. Han engageras ofta vid olika artisters internationella turnéer men har också bakom sig en lång rad projekt inom film och tv.

Rich Harper lärde sig spela den traditionella bluesen genom att lyssna på Eric Clapton, Rory Gallagher, B.B. King, Freddie King och Duane Allman.

Rich använde samma sorts förkylningsmedicinflaskor Allman när han utvecklade sin egen unika slideteknik. Hans ”baby” är en `69 Fender Stratocaster.

Men han använder en gammal Telecaster, Les Paul och en `64 Fender Mustang till sitt ordinarie slidespel och en Johnson Resonator Guitar till det akustiska.

Bandets första cd-platta, ”Don´t Think Just Play”, blev en succé. Och efter att ett tyskt skivbolag använde en av låtarna på ett samlingsalbum dök deras namn upp både här och där i bluestidningar överallt. Intresset ökade för detta nya band som mejslat ut en egen unik nisch i bluesvärlden.

Det senaste albumet ”Misician Standard Time” släpptes 2008.

Mer läsning

Annons