Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokmässan ur ett författarperspektiv

Annons

När ni läser det här så befinner jag mig på Bokmässan i Göteborg. Eller det beror väl på när ni slår upp GD, kanske sitter jag ännu på tåget. Jag ska nämligen även detta år sprida gott rykte om Gävle på denna rikskända mässa. För det är väl det som är tanken med Gävles egen monter C04:42.
I år finns det verkligen en hel del att vara stolt över, med tanke på våra Sandvikenförfattare som gett Gästrikland en helt ny status i litteratursammanhang. Det har jag visserligen redan skrivit om i min senaste krönika. Men jag vill ändå påpeka att jag känner mig stolt över att stå på samma scen som Anna Jörgensdotter, Bernt-Olov Andersson, Carolina Thorell, Anders Sundin och Oskar Hanska, för att nämna några.
Förra helgen fick jag frågan om hur det kändes att åka till bokmässan och behöva konkurrera med författare som till exempel Anna Jörgensdotter. Konkurrera? tänkte jag och fann ordet ytterst märkligt i sammanhanget. För så har jag då aldrig sett det. Här känner jag att det finns en stark samarbetsvilja och peppande mellan författare och kulturutövare i övrigt. Och det är vackert.
Så är det verkligen inte i alla branscher. Bara jag jämför med mitt närliggande skrivande, journalistiken, så finner jag en stor skillnad. Frilansare går sällan i flock, det gäller att slåss på eget bevåg för att fånga de få jobb som finns. Tycks tanken vara. Men författare är det väl ingen som riktigt vågar tro på att man kan överleva som, så då kan man lika gärna vara goda vänner. Så därför befinner vi oss nu i samlad trupp i Göteborg.
Men nu kom jag på att det faktiskt finns en ganska uppenbar konkurrens ändå på bokmässan. Inte inom monter C04:42, men gentemot de andra. För er som aldrig varit där så kan jag berätta att det är en gigantisk mässhall med ett myller av människor och montrar, inklusive scener och mikrofoner. Så det gäller att göra sig hörd för de förbipasserande. Att uppträda där liknar inte någonting annat. Men det är lite det som är tjusningen.
Min annars så dolda tävlingsinstinkt får plötsligt en helt ny vändning och jag ser mig själv njutandes av att överrösta de närliggande montrarna och locka folk till just vår monter. Så jag tar tillbaka det där med konkurrens. Det är inte särskilt märkligt i sammanhanget. Bara mellan Anna, mig och de andra Gävleförfattarna!
MARIE BJÖRK

Krönikör på GD Nöje

Mer läsning

Annons