Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bomhus Nästa har farten uppe inför jubileumsrevyn

/
  • ”Tankeläsaren”. Leif H Holmgren är en rutinerad amatörteaterräv.
  • Hjärntrusten i arbetet med ”Backa å ta fart”. Från vänster regissören Per Jäderberg, koreografen Hanna af Kleen, producenten Ingvar Hedling och Bomhus Nästas ordförande Therese Ohlsson.
  • Vilda västern. En bild från Bomhus Nästas pågående repetitioner.
  • Åhoj! Sven-Erik Eriksson och Ove Gerdin (med gitarren) framför ”Vårvikssången”.
  • ”Provfilmningen”. En publikfavorit i repris när Bomhus Nästa bjuder på sin jubileumsrevy. Conny Lindström spelar den komiska rollen i sketchen om en modefotografering som får sällskap.FOTO: LEIF JÄDERBERG

Annons

Gamla favoriter i ny tappning mixas med färska texter när det ska spelas nyårsrevy på Folkets hus i Gävle. Och det är inte vilken revy som helst, denna 34:e produktion i amatörteaterföreningen Bomhus Nästas imponerande historia.

Nej, nu handlar det nämligen om ett jubileum. 25 år har gått sedan starten med ”Bomhus folkfest” 1983 där självaste Marika Lagercrantz ingick i ensemblen.

Föreningens ordförande Therese Ohlsson tillhör de (Sölve Hellström och Yvonne Aurosell är de övriga två) som hängt med på hela resan.

– Tiden går fort när man har roligt, påpekar Therese. Det känns onekligen lite overkligt att vi fortfarande, efter så många år, består. Men faktum är att det blir ännu roligare för varje gång vi samlas inför en produktion.

Ingvar Hedling nickar instämmande. Han har varit producent i 23 år och ingår i det nav som håller verksamheten igång. En annan eldsjäl som inte får glömmas bort vid en tillbakablick är teaternestorn Erik Wesström.

”Backa å ta fart” heter jubileumsrevyn som har premiär på årets sista dag. En passande titel i dessa tider när hela västvärlden tvingas backa för att förhoppningsvis ta fart igen om x antal år.

– En del av numren är repriser på gamla publikfavoriter som vi granskat på videoupptagningar, andra nummer har vi valt ut själva, berättar regissören Per Jäderberg när GD Nöje gör ett besök under sista repetitionskvällen före jul.

Jäderberg debuterar nu som regiansvarig fullt ut. Tidigare har han varit med i nio produktioner som dansare och koreograf. Så även här handlar det om ett jubileum.

– I ”Hallmans kalsonger 2” förra året fungerade jag som en slags coach, berättar Per. Nu känns det fint att ha fått förtroendet som regissör, men man ska komma ihåg att det är personerna som vi ser på scenen som står för det största jobbet. Sen är det individuellt hur mycket hjälp var och en behöver. Åtskilliga är rutinerade i sådana här sammanhang och vana att ta in texter medan det kan ta litet längre tid för andra.

”Backa å ta fart” ska i traditionell stil bjuda på blandade karameller med sketcher, sånger och andra typer av nummer rörande kära ämnen som lokala politiker (”Carinas klagolåt” ser ju intressant ut), sjukhuset, Brynäs, Posa med mera, med mera. Huruvida man fått in något om snackisar som ”Kulturhuvudstadsåret 2014” och Strömvallen-projektet återstår att se.

– Föreställningen innehåller givetvis tankar om verkligheten runt omkring oss det senaste året, intygar Per Jäderberg.

Mellan 30 och 40 personer är involverade på olika sätt i jubileumsrevyn. Och som vi kunde bedöma de smakprov vi bjöds på under besöket på onsdagsrepetitionen är man långt framme i arbetet. Finslipning sker under mellanhelgen efter jul. genrepet inför inbjuden publik sker 29 december och premiär blir det på nyårsafton. Därefter blir det föreställningar 2-3-5-9-10 januari.

Mer läsning

Annons