Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bröderna” som skojat hos Letterman och Leno

/

Artister som är specialister inom mimkonsten tillhör inte vanligheterna på våra scener, men i kväll är det dags på Gävle konserthus.

Annons

Den prisbelönta australiensiska komikerduon The Umbilical Brothers kommer till stan för att inleda sin fjärde Sverige-turné med en show som kort och gott kallas ”Don’t Explain”.

– Precis som titeln antyder så kan jag inte förklara vad som kommer att hända, utom att det är visuellt, fysiskt, delvis improviserat och med full speed. Alla som har kontroll över mikrofonen kontrollerar också hela universum, ”fight for your right with the mike”, hälsar Shane Dundas när GD Nöje fick en pratstund med honom på telefon då han laddade upp hemma i Canberra.

Då hade han och radarkompisen David Collins (obs, de är inte bröder på riktigt) en festival i Nya Zeeland framför sig innan det skulle bli dags att resa till Europa, först till Spanien och därefter Sverige. Turnépremiären i Gävle följs av ytterligare sju föreställningar, bland annat Malmö (fredag-lördag) och Göteborg (tisdag-onsdag nästa vecka)...

– Här har det hunnit bli höst nu, så det ska bli skönt att återvända till sommaren och... I love Sweden!

I 20 år har de båda hållit på med sin speciella typ av underhållning som går ut på att sätta ljud till mimkonsten.

Det finns massor med klipp på Youtube om ni undrar hur det går till. Skickligt som tusan, kan vi gott understryka.

– I förra årets show ”Heaven By Storm” dog vi båda två och mötte Gud i himlen, berättar Shane. Nu har vi återuppstått och omarbetat föreställningen. Eftersom vi vill spela på mindre scener och inga arenor kan publiken hänga med och se även de små detaljerna. Sånt är svenskarna bäst av alla på, ni har en härligt generös attityd däruppe.

The Umbilical Brothers har genom åren gästat David Lettermans och Jay Lenos pratshower och för inte så länge sen turnerade de på hemmakontinenten med skådespelaren och komikern Robin Williams.

– Då handlade det om en stadionshow och vår medverkan rörde sig bara om 25 minuter ungefär. I ”Don’t Explain” ger vi publiken 90 minuter i högt tempo.

Senast The Umbilical Brothers uppträdde i Sverige, med ”Heaven By Storm”, blev det succé med åtskilliga utsålda salonger. Därav lusten och glädjen över att få komma tillbaka.

En ”90 minuters berg och dalbana där man kastas från det ena oväntade påhittet efter det andra” utlovas. Arrangören heter Ultimate Comedy Europe.

Mer läsning

Annons