Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkusdirektören Robert Bronett smakar på Gävle

/
  • Robert Bronett tar nya grepp. ”Jag har bara goda minnen från Gävle, här finns ett genuint cirkusintresse”, säger han.
  • Så här kommer det att se ut i Cirkus Scotts tält på sommarens turné.
  • Robert Bronett känner på Gävle. Han ser fram emot att komma hit med sitt cirkussällskap i juli.

Får jag be om största möööjliga tyyystnad...

Annons

I sommar är det nämligen dags för både Cirkus Scott och dess regissör/direktör Robert Bronett att göra comeback. Första turnén på nio år ska också bli den största i historien för det legendariska familjeföretaget. På Sätravallen i Gävle blir det sex föreställningar 12-15 juli.

– Jag tog ett break 2002, brorsan Henry körde ensam året därpå, men därefter har det inte blivit någon riksomfattande turné. Inte förrän det äntligen blir av kommande våren, sommaren och en bit in på höstkanten, säger Robert Bronett och förklarar orsakerna till sin nya satsning:

1) Längtan tillbaka till Cirkus Scott som alltid varit en känslofull del i hans hjärta. Han är ju fortfarande en ung gren på familjeträdet Bronett.

2) Cirkus Scott fyller 75 år i år och förtjänar ett jubileumsvarv.

3) Det är ju passande nog Skott-år detta 2012.

De flesta av oss vuxna barn har säkert någon form av relation till Cirkus Scott, vars varumärke tillhör de tyngsta i branschen. Själv minns undertecknad pojkåren då godsvagnarna rullade in till järnvägsstationen i Sandviken och när sedan den spännande lasten med elefanter, kameler, hästar, sjölejon, clowner och andra artister tågade genom stan till det gamla folkparksområdet.

Får vi uppleva något liknande i Gävle den aktuella veckan i juli?

– Tyvärr går det inte att genomföra denna parad som det ser ut i stadskärnorna numera. Förr om åren låg vi i topp bland SJ:s privata kunder, men nu fraktas djuren på trailers jämte 22 långtradare med allt inkråm längs vägarna fram till respektive spelplatser, berättar Bronett.

Roberts farfars far bodde i Gävle och han känner släktskap med staden. Här finns ju ett cirkusgymnasium som fostrat många unga talanger och här fanns ju Furuviksbarnen och den fortfarande existerande byggnaden i parken.

– Jag har bara goda minnen från Gävle, här finns ett genuint cirkusintresse.

Det kan vara sista chansen att se elefanter eftersom det sägs vara ett cirkusförbud på gång även i Sverige liksom i en del andra länder. Tre jättelika djur, som vanligtvis hör hemma på en elefantpark i Tyskland, finns med på resan genom halva Sverige där Gävle faktiskt blir det nordligaste spelstället.

I 15 städer bygga arenan upp och sammanlagt 142 föreställningar har bokats in, varav sex i Gävle (torsdag-fredag 12-13 juli på kvällstid, lördag-söndag 14-15 juli, fyra föreställningar).

– På Gärdet i Stockholm kommer vi att spela flest gånger, praktiskt taget hela augusti, säger Robert Bronett. Inte mindre än 110 personer är invoverade i projektet varav 40 tillhör artist-, dans- och musikerstallen.

Ett dyrbart kalas låter det som, är du inte rädd för att det kan bli ett ekonomiskt bakslag?

– Nja, jag har märkt suget efter Cirkus Scott och redan är cirka 30.000 biljetter sålda. Jag räknar med att vi når upp till publikmålet, en kvarts miljon. Redan vid hundra tusen är det break-even. Föreställningen, Europas största i sitt slag, blir unik för att vara cirkus då vi inte inte bara satsar på traditionellt vis med enskilda nummer utan invävt finns det en spännande historia som löper som en röd tråd genom föreställningen. Till hjälp har jag tagit den populära seriefiguren Bamse och hans vänner, kaninen Lille Skutt och de övriga. Så det kommer att bli mycket humor för både barn och vuxna.

Storyn i korthet: Några av Cirkus Scott’s artister insjuknar hastigt så Bamse & Co får rycka in för att rädda föreställningen. Vargen är dock avundsjuk och gör sitt yttersta för att allt ska gå över styr…

Publiken kommer även att få chansen att själva prova på litet cirkuskonster i den särskilda halva av tältet som olika stationer byggs upp för dem som bland annat vill gå på lina, känna på trapetsen, rida, jonglera eller utöva akrobatik.

– Tältet är 4 000 kvadratmeter stort, ja, det största i Europa, så det kommer att bli en helhetsupplevelse som sträcker sig långt över de timmar showen håller på, säger Robert Bronett, som efter att ha bott ett antal år i Paris nu flyttat hem till Sverige igen.

– Jag har en flicka på fyra år och en grabb på 1,5 år och jag vill att de ska gå i skolan i Sverige, förklarar han.

FAKTA

FAKTA

Mer läsning

Annons