Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskamp satte färg på finalen

/

Salongen släcktes ned, och mot en bakgrund av rött ljus började spöklika skepnader röra sig. Efter ett nästan öronbedövande vitt ljud inleddes musiken.

Annons

En närapå mimisk dans övergick i synkat breakande. Atmosfären var tung, varje etapp ett berättande kapitel. En av dansarna inledde ett imponerade breakfeat, slog knut på sig själv och lämnades ensam kvar på scenen till ridå och mörker.

Detta var inledningen på Pump Up the Battle, avslutande momentet på en fyradagars hiphopfestival i Gävle. Fyra dansare hade tidigare kvalat till tävlingen, som skulle utgöras av två delfinaler och en final. För vinnaren skulle festivalens final bara bli början, eftersom nästa tävlingsetapp äger rum i Stockholm. De fyra tävlande parades ihop med varsin av de professionella dansarna från inledningen, varefter semifinalerna började. Först ut var Antons blå lag mot Feras gula. Rond ett kändes lite som en uppvärmning, men i andra rundan kom fighten igång ordentligt. Det bjöds på en rad snygga och humoristiska konstgrepp från båda sidor. Det blev en jämn kamp; de två domarnas åsikter gick isär, så publikens röst fick avgöra. Efter en snabb omröstning stod lag blå som delfinalsvinnare.

I parti två ställdes lag röd med Daniel i spetsen mot lag grön och Nightsy. Röda laget blandade snyggt organiska rörelser med stelt ryckiga danssteg, varefter lag grön visade prov på hämningslös breakdance. Med liten marginal vann lag grön publikens röst, men domarna var denna gång enhälliga och lag röd gick till kvällens definitiva final. Finalisterna gav nu allt med både snygga och provocerande steg, volter, robot-moves och breakande. I andra ronden steg värmen rejält. Anton drog på med snyggt mimande dans med glimten i båda ögonen, och Daniel kontrade. Så var det dags för publiken att göra sin röst hörd, och efter räkningen stod det klart att de valt Anton. Domarna instämde enhälligt, vilket innebär att det blir han som får åka till huvudstaden och där tävla om biljetten till fortsättningen i Paris. Av vad vi fick se i går kväll kommer det antagligen att gå jättebra även där.

Christina Smedbakken

Mer läsning

Annons