Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är klara för reggaefestivalen

Nu är de första bokningarna till Furuvik Reggaefestival 2013, som lockade 13 000 besökare förra året, klara.

Annons

Det handar om tre akter från Jamica, tunga namn inom reggaegenren, nämligen Israel Vibration, Protoje och U-Roy. De gästar festivalen 16-17 augusti tillsammans med både internationella och svenska artister.

Israel Vibration är en duo, som från starten var en trio, övervann motgångar, sjukdom och fattigdom för att bli en av de bästa roots-grupperna i Jamaicas historia. Alla tre hade drabbats av polio och träffades första gången på Kingstons Mona rehabiliteringsklinik. Deras musik blandar traditionell roots reggae med ett fascinerande ljud.

Protoje är en ung modern rootsreggae-sångare och tillika låtskrivare från Jamaica. Hans debutalbum ”The Seven Year Itch” släpptes i 2011. På en av låtarna sjunger han med Ky-Mani Marley, en av Bob Marleys söner. Albumet hamnade på topp-tio-listorna i Kanada, USA och Frankrike. Protojes andra album, ”The 8 Year Affair”, släpptes i januari 2013 där låten ”Who Dem A Program” var den första singeln. Som kuriosa kan nämnas att hans mor är den jamaicanska sångerskan Lorna Bennett och hans far är en tidigare Calypso sångare från ö-nationen Saint Vincent och Grenadinerna.

U-Roy, även känd som the Originator, var den förste att med sin tydligt unika musikstil förändra Jamaicas musikscen för evigt. Han är en pionjär inom toasting och fick i och med det en bredare publik. Kritiker menar att U-Roy tog toasting till nya höjder. I stället för att bara slänga ur sig några rader här och där lyckades han hålla stilen från början till slut.

U-Roy, född Ewart Beckford i Jones Town, Jamaica, började sin musikaliska karriär 1961 när han verkade som DJ.

Sitt berömda smeknamn fick han redan 1942 då en ung familjemedlem inte riktigt kunde uttala Ewart och namnet har följt med sedan dess.

Mer läsning

Annons