Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deep Purple ger aldrig upp

/
  • Deep Purple åter i gästrikedistriktet. Sångaren Ian Gillan, här med ett annat original, basisten Roger Glover, talar ut i en GD-intervju inför spelningen i Göransson Arena.FOTO: AP/SCANPIX
  • Deep Purple åter i gästrikedistriktet. Sångaren Ian Gillan talar ut i en GD-intervju inför spelningen i Göransson Arena.

Himlen öppnade sig för Deep Purple när kultgruppen så sent som förra sommaren uppträdde i gästrikedistriktet. Värsta sortens ösregn överraskade alla på Getaway Rock Festival.

– Jaså, var det så. Det har jag inget minne av, men det var i så fall mest synd om publiken för vi hade ju tak över oss. Alltid lika trevlig att komma till Sverige, har många vänner där, berättar sångaren och originalmedlemmen Ian Gillan, 68.

Annons

På lördagen drar Deep Purple in på Göransson Arena i Sandviken med Graveyard från Göteborg som förband.

Hur är läget i bandet, mr Gillan?

– Very good, vi är ute på en ny Europaturné som startade uppe hos er i Norden. I tur och ordning ska vi spela i Finland, Norge, Sverige (Sandviken 8/2 och Linköping 10/2) och Danmark innan vi fortsätter neråt Europa. Vi ska göra 18 gig i februari och avslutar i Israel.

Lika kul att turnera fortfarande, bandet bildades ju redan i slutet på 1960-talet?

– Ja, minst lika inspirerande. Senaste 20 åren, efter andra återföreningen sedan jag varvat ner solokarriären, har vi bara blivit bättre och bättre, tightare och tightare...och vi ser inget slut på detta. Our music is still alive.

"Det kommer att bli en sorglig punkt i våra liv när vi måste lägga av", sa också basisten Roger Glover i en GD-intervju inför Gävle-besöket för ett halvår sen.

När undertecknad påminner om Deep Purples "dream team" från tidigt 70-tal med grundarna Ritchie Blackmore och John Lord (som dog häromåret), Ian Paice, Roger Glover tar han emot detta med blandade känslor. Trots odödliga hits som "Smoke On The Water", "Woman In Tokyo", "Strange Kind Of Woman", "Highway Star" och klassiska album som "Machine Head" och "Made In Japan" lämnade han gruppen (1973).

– Kunde bara inte fortsätta. Ritchie hade gjort sig omöjlig för både oss och fansen, motsättningarna blev för stora och vi valde att bryta upp.

Nu är Gillan, trummisen Paice och basisten Glover kvar från de tidiga åren medan gitarristen Steve Morse och Don Airey tillkommit.

"Det Deep Purple vi möter här är ett gäng spelglada farbröder som försöker leverera men endast stundtals lyckas få till något mer än ordinär hårdrock, evighetslånga solon (vilkas uppgift nog är att Ian Gillan ska få vila halsen) och halvdana versioner på sina gamla hits", skrev vår recensent Camilla Dal efter spelningen på Getaway Rock..

Nåja, det kanske låter bättre i Göransson-komplexet. Garanterat fritt från nederbörd.

Fredrik Granting, arenans vd, har kommenterat att det är en slump att de kommer tillbaka till området så tätt inpå.

– Ja, när vi började diskutera Deep Purple förra vintern så tror jag inte att de var klara för Getaway ännu, så för mig blev det en slump. Vi tror att det här kommer att bli superbra. Det är skillnad mellan festival och en arenaspelning, både i produktion och i uppsättning. Det blir mer fokus på ett band, sa Granting.

Som på föregående konserter med världsomsusade band som Scorpions och Twisted Sister, kan förmodas.

Mer läsning

Annons