Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dita Von Teese gästar ”Project runway”

/
  • Dita Von Teese har tre rum i sitt hus som bara rymmer den stora samling vintagekläder hon byggt upp under de senaste 20 åren.

Stripteasedansösen Dita Von Teese är en av gästdomarna i höstens omgång av designsåpan ”Project runway” i TV 3.

Annons

Hon ger deltagarna det dödsdömda uppdraget att skapa scenkläder åt henne.

När den amerikanska burleskstjärnan Dita Von Teese gästar den svenska dokusåpan ”Project runway” ger hon de tävlande ett omöjligt uppdrag: Att skapa scenkläder som hon skulle kunna tänkas bära.

– Mina kostymer är extravaganta och väldigt dyra. Jag har svårt att se att de skulle kunna göra en outfit som jag kan använda på scen, säger hon i en paus från inspelningarna i Filmhuset i Stockholm.

I programmet kommer hon att bedöma designernas idéer och plaggens potential, men att de tävlandes kreationer faktiskt får följa med henne in i rampljuset är alltså högst osannolikt.

Hon menar att många blandar ihop burlesken med något slags pinupstil, som inte alls är förenlig med hennes shower. En viktig del i utmaningen är att de tävlande förstår skillnaden.

– Jag bär scenkläder av kända designers som Elie Saab, Dior och Jenny Packham. Sofistikerade, kvinnliga och eleganta kreationer, säger hon, och berättar vidare:

– När jag planerar en sju minuter lång show kan det ta upp till tre år att skapa kostymerna. Folk förväntar sig att få se mig i 50 000-dollars-klänningar som skapats under tusentals timmar i Paris.

Dita Von Teese har gjort sig känd just för sin glamourösa stil. Den här dagen är inget undantag. Hon är elegant klädd, har omsorgsfullt lagd makeup och hennes svarta hår faller i filmstjärnelockar. Hon är väldigt vacker. Inte det minsta naturlig.

Men naturlig skönhet är heller ingenting hon strävar efter.

– I dag är det så mycket fokus på att man ska se osminkad ut – om man är en naturlig skönhet är man bättre än alla andra. Jag tror att många kvinnor söker alternativa förebilder, och jag är motsatsen till den blonda, brunbrända amerikanska skönheten, säger hon.

I höst fyller hon 40, och allt oftare får hon frågor om vad hon ska ägna sig åt när hennes kropp åldras. Hon beskriver åldersfixeringen som ”underlig”:

– ”Vad kommer du att göra när du inte är snygg i stringtrosor längre?”, frågar folk. Men skälet till att jag är framgångsrik är inte att jag har den snyggaste kroppen eller är den bästa dansaren. Skapandets konst är min talang. Det har väldigt lite att göra med mitt utseende.

Mer läsning

Annons