Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Earle riktar ljus mot orättvisorna

/
  • Den amerikanske folksångaren Steve Earle är aktuell med sin nya skiva ”The low highway”. Earle har blivit känd för en större publik genom sin medverkan i hyllade tv-serier som ”The wire” och ”Treme”. Nu släpper han skivan ”The low highway” där han tacklar frågor om fattigdom och rättvisa. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Han har protesterat mot dödsstraff, mot USA:s krig och mot roffarkapitalisterna på Wall Street. På sin nya skiva tacklar den kultstämplade folkrockaren Steve Earle orättvisorna i USA.

Annons

Kön ringlar ut genom dörrarna, ned längs trottoaren och vidare runt hörnet. Kyrkan ligger bara ett kvarter från Steve Earles hem i New Yorks Greenwich Village och han går förbi den dagligen, men det här är första gången han tänker på den långa rad av människor som tålmodigt väntar på att få stiga in. För att få sig ett mål mat.

– Jag bor i New Yorks dyraste kvarter, men det finns hemlösa där. Några av oss ser dem, men jag tror inte att riskkapitalisterna som har flyttat in här gör det. Man ser det man vill se, säger han när TT Spektra träffar honom i Stockholm dit han rest för att prata om sin nya skiva ”The low highway”.

– Det gick upp för mig att jag såg dem för att de har blivit så många, behovet har blivit större.

Resonemanget handlar om ”Invisible”, en låt Steve Earle skrev redan när han arbetade med sitt förra album ”I’ll never get out of this world alive”, men som han inte kände sig nöjd med förrän den fick sällskap av resten av spåren på det nya albumet.

När Steve Earle skrev sin förra skiva utgick han från själv, men den här gången hämtade han stoffet till låtarna från händelser i samtiden.

– Låtskrivare som jag, vi är alla post-Bob Dylan, han uppfann det här jobbet. Men han uppfann det utifrån Woody Guthrie så vi sjunger alla en massa låtar som handlar om den stora depressionen, även om ingen av oss upplevde den. Jag insåg att vad som hände då håller på att hända igen och att jag borde skriva låtarna, säger han.

Steve Earle är känd för att inte ducka för kontroversiella frågor. Han har tagit ställning mot dödsstraff, mot USA:s krig i Mellanöstern och öppet uttalat sitt stöd för den antikapitalistiska Occupy Wall Street-rörelsen.

Albumet ”Jerusalem” från 2002 innehåller låten ”John Walkers blues” där Steve Earle försöker sätta sig in i tankarna hos John Walker Lind, en amerikan som fängslades sedan han stridit på talibanernas sida när USA gick in i Afghanistan. Även den nya skivan innehåller låtar som riskerar att väcka ont blod i Steve Earles hemland.

Låten ”Burning it down” är en provokativ uppmaning att ta avstånd från den gigantiska varuhuskedjan Walmart, ett företag som Steve Earle menar har utarmat det amerikanska samhället och omöjliggjort för småhandlare att bedriva sina verksamheter.

– Hela konceptet med en amerikansk självmordsbombare kommer att skrämma skiten ur folk, men det är i princip vad låten handlar om. Jag förespråkar inte att bränna ner Walmart, men jag tycker kedjan är ond. Någonstans måste vi bestämma oss för om vi vill ha billigare platt-tv-apparater eller jobb.

Mer läsning

Annons