Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En go gubbe som skojar ohämmat

/
  • Trollkarl och komiker utan gränser. Carl-Einar Häckner var på onsdagskvällen tillbaka på scenen i Gävle teater.

Det känns emellanåt som Carl-Einar Häckner är uppe och svävar på en intellektuell nivå långt över sin publik, i en position varifrån han skojar med oss därnere helt ohämmat.

Annons

Eller så verkar det bara så. För ibland är han själv nere i komikens källare och famlar, alternativt drar en oftast för lång men underfundig monolog, och då går det faktiskt att hålla sig för skratt.

Sammantaget är han ändå så intressant med en mimik, grimaser, ett mumlande och ett kroppsspråk som gör att han inte ens behöver göra ett enda dugg. Han behöver bara pipa som Linus på linjen, typ, för att man ska vika sig dubbel av skratt. Inte många i nöjesvärldens komikerskrå som har den förmågan.

Ibland är Häckner till synes förvirrat pratig och litet grand som Kurt Olsson, en annan göteborgare salig i åminnelse. Emellanåt kör han litet grand som Jonas Gardell och håller närkontakt av tredje graden med publiken. Denna försvenskade version av ”Swedish Meatballs”, som han lär ha gjort succé med i Australien och England, är en typisk Häckner-show med en mix av magi, trolleri, skojeri och en hel del till synes improviserad oreda.

Som på slutet när han gör något som liknar en Victor Borge-pastisch vid en flygel i trä och allt annat möblemang som hämtat från Ikea med prislapparna kvar.

Ett flyktigt möte på en kebab-bar i London med idolen Nikki Sixx, basisten i Mötley Crüe, är en rolig sannhistoria.

Han driver med facebook, kör sina tricks med vackra dukar, spelkort och andra kort där han skojar med fenomenet ”alla heter Glenn i Göteborg” . För nästan så var det ju succéåret i UEFA-cupen 1982. Men det hela mynnar förstås ut i Zlatan....

Det finns en hel del som irriteras över Häckners irrationella och säregna ”spelstil”.

Det fanns en tid då även jag gjorde det, men inte nu längre. Han sprider värme likväl som knasiga infall.

Mer läsning

Annons