Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En liten festival för sköna människor

/

Kungen ligger mitt emot Nya Bruket i Sandviken. Här pågår en liten festival för elfte året i rad som till en början var en reaktion på Sandvikens dåliga kulturliv.

Annons

Här samlas bohemerna, rapparna, metalfansen och andra sköna människor och musiker. Åldern varierar, likväl som musiksmaken, men känslan är genuin om man kan säga så.

Jag var i Slovenien för några veckor sen och hittade en större version av Kungen där löst folk blandades med banktjänstemän som avslutade veckan. En vild mix av människor i en graffitimålad miljö med tjock rök i luften på klubbarna och skratt. Några äkta, några påklistrade. Där är denna mega-Kungen modern kultur, ung kultur, kultur nu. Inte lika påtagligt, men på ett liknande sätt är också Sandvikens Kungen en smältdegel för musik och kultur i Sverige. Allting är långt utanför mainstream och tradition.

I Galleriet ställer Karin Bäckström, Ramzi Johansson och Fredrik Sjögrön ut tre verk som tillsammans påminner lite om en skräckfilm där metall och konstiga objekt förvirrar. De något panikartat sammansatta är verken en utmärkt gestaltning av just detta. Nonstop mixas det musik av olika DJ-sammansättningar, bl.a. [krieg] där Karin är med. Det är i huvudsak mörk tung elektro som förstärker utställningens känslor. Här sugs man in i en lite östeuropeisk känsla av en stad i rörelse.

Man ska bege sig hit för att uppleva allt detta. Sköna människor, en konstutställning i toppklass och en del riktiga guldkorn bland banden. I måndagstidningen blir det mer om musiken och banden, men Vincent E.L. är en grabb jag inte kan vänta med att få berätta om. Han lämnar sällan huset i Storvik, men när han väl står på scenen och rappar får han en glöd i ögonen. Hans publikkontakt ligger på en svåröverträffad nivå och musikaliskt är han en blandning mellan Eminem och Herbaliser med raka, ärliga texter och lagom oputsade beats i bakgrunden.

Perfekt i Kungens avlånga spellokal.

David Hedin

Mer läsning

Annons